Η G20, που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, πρόκειται να συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα στο ινδονησιακό νησί Μπαλί.
Συγκεκριμένα, οι δυτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της μεγαλύτερης δύναμης του πλανήτη Τζο Μπάιντεν, καλούνται να χρησιμοποιήσουν αυτό το υπερεθνικό φόρουμ για να ασκήσουν δημόσια κριτική στη Ρωσία αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Είναι βέβαιο ότι ο Β. Πούτιν θα απουσιάζει από αυτή τη συνάντηση. Η Ρωσία έχει ήδη καλέσει τις χώρες της G20 να σταματήσουν να μιλούν για θέματα σχετικά με την ασφάλεια και να επικεντρωθούν σε πιο πιεστικά κοινωνικοοικονομικά ζητήματα.
Την παραμονή της έναρξης των εργασιών της G20, ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Οι ανησυχίες των ΗΠΑ για την Ταιβάν, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα πυρηνικά σχέδια της Βόρειας Κορέας βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του προέδρου Μπάιντεν.
Επιπλέον, οι μεγάλες οικονομίες της G20 ανακοίνωσαν ένα ταμείο 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προετοιμαστούν για μελλοντικές πανδημίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνεισφέρει περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου, με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν να τονίζει σχετικά ότι το ταμείο πρέπει να συμβάλει σε «μια πιο υγιή και πιο σύγχρονη παγκόσμια αρχιτεκτονική υγείας».
Πόλεμος στην Ουκρανία, Ταιβάν και πυρηνικά πρόκειται, λοιπόν, να αποτελέσουν την ατζέντα της G20. Για αυτά τα θέματα πρόκειται να ασχοληθούν και να συζητήσουν οι πολιτικοί ηγέτες, αλλά και, πιθανότατα, να διαφωνήσουν, με τα φώτα να είναι κυρίως στραμμένα στη συνάντηση ανάμεσα στον Μπάιντεν και τον Σι Τζινπίνγκ.