Για την ακρίβεια και άλλα θέματα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.
«Οι Έλληνες θέλουμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας», τονίζει ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξή του «Βραδυνή της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή, και επισημαίνει τα προαπαιτούμενα: «Απαιτείται, γι΄αυτό σεβασμός των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Κι αυτό δεν φαίνεται στον ανατολικό ορίζοντα. Η Τουρκία όχι μόνο αρνείται την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, αλλά για να το αποτρέψει φτάνει στο σημείο να επιχειρεί ακόμη και ανατροπή, αναθεώρηση του ισχύοντος καθεστώτος. Απειλεί με πόλεμο στην περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων. Αρνείται το δικαίωμα των νησιών να έχουν -όπως ρητά ορίζει το Δίκαιο της Θάλασσας- ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Κυκλοφορεί χάρτες με τα νησιά μας, ακόμη και την Κρήτη σε νεο- οθωμανικά όνειρα «Γαλάζιας Πατρίδας». Αρνείται τον διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και απειλεί πως μπορεί να έρθει κάποια νύχτα. Αναπτύσσει -με μια κουβέντα- ισχυρισμούς και αξιώσεις, που καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ ούτε καν να συζητήσει. Κι αυτό γιατί ένα και μόνο θέμα υπάρχει σε εκκρεμότητα: Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και η οριοθέτηση αυτή δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο στη βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Για την ακρίβεια ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αφού επισημαίνει ότι «είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο και πλήττει σοβαρά όλους τους Έλληνες, μα πιο πολύ τους οικονομικά αδύναμους», υπογραμμίζει ότι «η Κυβέρνηση αύξησε σημαντικά το επίδομα θέρμανσης και διεύρυνε την περίμετρο των δικαιούχων. Όπως σημαντικά είναι και τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή».
«Δεν μπορεί, όμως, να αντιμετωπιστεί, όπως τονίζει, μια πανευρωπαϊκή κρίση από κανένα κράτος, καμιά κυβέρνηση. Γι΄αυτό είναι επιτακτική υποχρέωση της Ε.Ε. να εγκαταλείψει τη δυστοκία και να πάρει αποφάσεις που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του». Και προσθέτει «Οι Ευρωπαίοι αντιδράσαμε όπως είχαμε υποχρέωση σαν μια γροθιά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οφείλουμε να αντιδράσουμε σαν μια γροθιά και στον πόλεμο που κήρυξε ο Πούτιν στην Ευρώπη. Μην τον αφήσουμε να στήνει παιχνίδια με τους λαϊκιστές. Μην τον αφήσουμε να γίνεται μαέστρος της ακρίβειας σε βάρος όλων μας».
Για την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης ο Στ. Καλαφάτης αφού αναφέρεται σε επενδύσεις και έργα υποδομών, επισημαίνει ότι «δύο πολυσήμαντα γεγονότα αναβαθμίζουν τον ρόλο της στο χάρτη της γειτονιάς μας. Το πρώτο είναι η νέα στρατηγική σχέση της Πατρίδας μας με τις ΗΠΑ και η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, στα σύνορα του Έβρου. Το δεύτερο είναι η μετεξέλιξη της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο».