Pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γιώργος Αδαλής
Οικονομολόγος

Γιώργος Αδαλής στο pagenews.gr: Επισιτιστικό, ενεργειακό, πληθωρισμός, επιτόκια. «Κοκτέιλ» πολέμου

Ο Γιώργος Αδαλής, οικονομολόγος αναφέρθηκε στο Επισιτιστικό, ενεργειακό, πληθωρισμός, επιτόκια. «Κοκτέιλ» πολέμου

Ο Γιώργος Αδαλής οικονομολόγος, μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη όπου αναφέρθηκε στο επισιτιστικό, ενεργειακό, πληθωρισμός, επιτόκια. «Κοκτέιλ» πολέμου.

Γιώργος Αδαλής στο pagenews.gr: Επισιτιστικό, ενεργειακό, πληθωρισμός, επιτόκια. «Κοκτέιλ» πολέμου

“Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν συνδυασμό προβλημάτων τα οποία αν έχω δύο-τρία λεπτά μπορούμε να τα αναλύσουμε σαν να καινούργια, καινούργια δεν μπορούμε να τα πούμε καινούργια μιας και στο φιλόξενο βήμα της εκπομπής σου εδώ και στα ραδιόφωνο στο ραδιόφωνο τα έχουμε προβλέψει πριν καν αυτά συμβούν, αλλά εδώ έχουμε τώρα αυτή τη στιγμή τη συρρίκνωση της αξίας των νομισμάτων για τις περισσότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αυτό και μόνο το ότι μειώνουν δηλαδή συναλλαγματικές αξίας των νομισμάτων ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων αλλά και των καυσίμων κατά έναν τρόπο που τα καύσιμα συνδέονται με τα τρόφιμα με τρόπους που τα έχουμε αναλήψεις ειδικά μέσω των λιπασμάτων .Όπου η πρώτη είναι για τα τέσσερα από τα οκτώ από τις οκτώ κατηγορίες σκευασμάτων το φυσικό αέριο και άλλη μία η ποτάσα είναι το πετρέλαιο.

Όμως όταν πάμε να μιλήσουμε με όρους του δολαρίου οι τιμές των περισσότερων εμπορευμάτων έχουν υποχωρήσει όντως από τα πρόσφατα αυτά κορυφαία επίπεδα τα οποία έχουν φτάσει και αυτά τα είχαμε πει στην περίοδο του Φεβρουαρίου του 20022 όπου είχε γίνει η επέμβαση στην Ουκρανία. Ωστόσο υπάρχει ένα ποσοστό πάνω από το μισό δηλαδή το 60% των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών οι οποίες εισάγουν πετρέλαιο και αυτή τη στιγμή έχουμε αύξηση στις τιμές του πετρελαίου αλλά σε εγχώριο νόμισμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου την αυτή γίνεται κάτι άλλο έτσι. Εννέα στις δέκα σε αυτές τις αναδυόμενες οικονομίες έχουν σημειώσει επίσης αυτή την περίοδο που μιλάω τις τιμές στο σιτάρι σε τοπικό νόμισμα βέβαια έχει σε σύγκριση βέβαια με την άνοδο του δολαρίου των ΗΠΑ .Αυτό αν το χωροθετήσουμε να το πούμε γεωγραφικά ας πούμε να να μιλήσουμε για τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων νότια Ασία όπου συναντάμε ένα πρόβλημα ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 20% του τελευταίου μεσοσταθμικού όρου της τελευταίας πενταετίας. 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι