Το πρώτο ενεργειακό της φορτίο στέλνει η Αφρική στην Ευρώπη, μετά την εκδήλωση του πολέμου και της σύστοιχης ενεργειακής κρίσης και ενόψει χειμώνα. Συγκεκριμένα, πρόκειται, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα για την Μοζαμβίκη, μια χώρα της Νοτιοανατολικής Αφρικής με περίπου 30 εκατομμύρια κατοίκους.
Πιο αναλυτικά, η Μοζαμβίκη ξεκίνησε επίσημα να εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (=LNG), όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της χώρας.
Το πρώτο φορτίο φυσικού αερίου παρήχθη σε ένα υπεράκτιο εργοστάσιο, το οποίο διαχειρίζεται ο ιταλικός όμιλος Eni, όπως διευκρίνισε ο αρχηγός αυτού του αφρικανικού κράτους, τονίζοντας ότι η χώρα του μπαίνει έτσι στα χρονικά της παγκόσμιας ιστορίας.
Πρόκειται για την πρώτη εξαγωγή στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης σύμβασης αγοραπωλησίας με τον βρετανικό κολοσσό BP, ο οποίος καλύπτει το σύνολο του LNG που παράγεται στη Μοζαμβίκη.
Κατά τον Αφρικανό ηγέτη, η χώρα προσφέρει «ένα σταθερό, διαφανές και κατάλληλο περιβάλλον για την πραγματοποίηση επενδύσεων πολλών δισεκατομμυρίων».
Η αποστολή του αφρικανικού αυτού πλοίου δεν έχει να κάνει με την αναζήτηση «εξωτικών» λύσεων εκ μέρους της Ευρώπη, αλλά με το πολεμικό γεγονός.
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, πολλές χώρες αναζητούν πρόσβαση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Ωστόσο, αυτό το αέριο είναι πολύ πιο ακριβό ως προς την εισαγωγή του από αυτό που έφτανε μέσω των αγωγών φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, και η έλλειψη προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση προκαλεί αύξηση των τιμών, έως τώρα τουλάχιστον.
Αλυσιδωτή συνέπεια των παραπάνω είναι το γεγονός ότι τα φορτία πηγαίνουν στους πλειοδότες και επιδεινώνουν την ενεργειακή κρίση σε χώρες λιγότερο πλούσιες από την Ευρώπη, όπως είναι, επί παραδείγματι, το Πακιστάν.
Η αφρικανική ήπειρος και, ειδικότερα, η Μοζαμβίκη έχει βάσιμες ελπίδες για μεγάλα και πολύτιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Πιστεύεται, δε, ότι, μόλις αυτά τα κοιτάσματα αξιοποιηθούν, θα μπορούσαν να κάνουν τη Μοζαμβίκη έναν από τους δέκα μεγαλύτερους εξαγωγείς σε όλο τον κόσμο.