Κόσμος

Washington Post: Η αποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα προάγγελος σκληρότερων μαχών

Στην Χερσώνα, η ρωσική υποχώρηση έμοιαζε περισσότερο με μια στρατηγική, προληπτική οπισθοχώρηση σε ασφαλέστερες θέσεις, αλλά και με προετοιμασία για μελλοντικές μάχες

Η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη της Χερσώνας ανοίγει πια τον δρόμο για την περαιτέρω προώθηση των Ουκρανών που αντεπιτίθενται με στόχο να ανακαταλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους συντάκτες της Washington Post, δεν είναι πιθανό να δούμε σύντομα τις ουκρανικές δυνάμεις να εξασφαλίζουν νέα εδαφικά κέρδη ανακτώντας τον έλεγχο περιοχών πέραν της Χερσώνας. Κι αυτό, για μια σειρά από λόγους: εξαιτίας του χειμώνα που έρχεται και που αναμένεται να περιορίσει τις κινήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων επί του πεδίου, αλλά και εξαιτίας των κινήσεων θωράκισης στις οποίες προχωρούν αμφότερες οι αντιμαχόμενες πλευρές καθώς ενισχύουν τις θέσεις τους με επιπλέον όπλα, πυρομαχικά και έμψυχο δυναμικό.

«Η προέλαση της Ουκρανίας στον νότο έχει τρέψει τις δυνάμεις της Μόσχας σε φυγή. Ωστόσο, οι ρωσικές οχυρώσεις και ο ποταμός Δνείπερος πρόκειται να επιβραδύνουν την προώθηση των Ουκρανών προς την Κριμαία», σύμφωνα με την Washington Post.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Μόσχα πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου σε μια προσπάθεια να αποφύγει όσα είχαν προηγηθεί στο Χάρκοβο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι τότε οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υποχωρήσει ατάκτως χάνοντας εδάφη και αφήνοντας πίσω μεγάλες ποσότητες ρωσικού οπλισμού.

Στην Χερσώνα ωστόσο, η ρωσική υποχώρηση έμοιαζε περισσότερο με μια στρατηγική, προληπτική οπισθοχώρηση σε ασφαλέστερες θέσεις, αλλά και με προετοιμασία για μελλοντικές μάχες.

Ο ίδιος ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, που ηγείται των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούν στην Ουκρανία, επί της ουσίας το παραδέχθηκε την περασμένη Τετάρτη όταν δικαιολόγησε την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα υποστηρίζοντας ότι έτσι: «Θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και θα διασφαλίσουμε τη μαχητική ικανότητα των μονάδων μας. Το να κρατάμε δυνάμεις στη δυτική όχθη (σ.σ. του ποταμού Δνείπερου) είναι μάταιο. Μερικές από αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα μέτωπα.»

Σύμφωνα με τον Σουροβίκιν, η Μόσχα δεν ήταν πια σε θέση να διασφαλίσει τον εφοδιασμό των δυνάμεών της δυτικά του Δνείπερου και, ως εκ τούτου, οι ρωσικές δυνάμεις έπρεπε να αποσυρθούν και να ανασυνταχθούν σε άλλα σημεία ανατολικότερα.

Υποχωρώντας, οι ρωσικές δυνάμεις βάζουν νάρκες και ανατινάζουν γέφυρες, ενώ παράλληλα υπάρχει ανησυχία ότι ρωσικά στρατεύματα μπορεί να κρύβονται μέσα στην πόλη της Χερσώνας. Αλλά και από την άλλη πλευρά, οι Ουκρανοί που προελαύνουν βρίσκονται πια εντός της εμβέλειας του ρωσικού πυροβολικού, πράγμα που τους αναγκάζει να είναι περισσότερο προσεκτικοί. Σύμφωνα με την Washington Post, οι Ουκρανοί δεν θα είναι εύκολο τώρα να κινηθούν πιο ανατολικά και πιο νότια. Αυτό που λέγεται ότι θα μπορούσαν να κάνουν, είναι να επιχειρήσουν να πλήξουν τις γραμμές εφοδιασμού των Ρώσων που έρχονται από την Κριμαία και να προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν εδάφη εκτός Κριμαίας.

Ουκρανικές πηγές δηλώνουν στην Washington Post ότι η απελευθέρωση της Κριμαίας δεν θεωρείται ρεαλιστικά υλοποιήσιμος στόχος στην παρούσα φάση. Θα πρέπει να προηγηθεί η απελευθέρωση των περισσοτέρων άλλων εδαφών στον ουκρανικό νότο και εν συνεχεία να ακολουθήσει μια επιχείρηση για την Κριμαία. Μεταξύ των επόμενων ρεαλιστικών στόχων των Ουκρανών θα μπορούσε να βρίσκεται η Ζαπορίζια.

Πηγή: