Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ο Τούρκος Πρόεδρος επαναφέρει το ζήτημα των κατεχομένων της Βορείου Κύπρου, μετά τη χθεσινή του αναφορά στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Αυτήν την φορά, προσπαθεί να πολώσει την ατμόσφαιρα, θέτοντας πιο επιτακτικά το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης ενός «κράτους» που δεν είναι αναγνωρισμένο σε υπερεθνική κλίμακα.
Αφού εξαπέλυσε αλόγιστα μύδρους εναντίον του δυτικού κόσμου, ουσιαστικά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 και των Ηνωμένων Πολιτειών, επέστρεψε, στο γνωστό ρητορικό πλαίσιο που κινείται, στην Ανατολή. Από αυτήν επιθυμεί να νομιμοποιηθεί διεθνώς το ψευδοκράτος.
«Πρέπει να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια για την εισαγωγή της Βόρειας Κύπρου στον κόσμο ως κράτος και να περικυκλώσουμε τον κόσμο με αυτή τη ενέργεια. Οι χώρες που αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο έχουν ξεπεράσει τις 100 και τώρα είναι γύρω στις 120, αλλά έχει κολλήσει εκεί γιατί δυστυχώς ούτε η Αμερική φρόντισε γι’ αυτό. Και πάλι, το κάναμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε, αλλά το ζήτημα της Βόρειας Κύπρου δεν είναι τόσο εύκολο. Είναι πιο δύσκολο, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Θα συνεχίσουμε με αυτό. Πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη Βόρεια Κύπρο στον κόσμο».
Ο πρόεδρος της γείτονος οραματίζεται, κατά τα λεγόμενά του, ένα είδος Κοσσυφοπεδίου, ένα νέο Κοσσυφοπέδιο στο ανατολικό ημισφαίριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει, στην καλύτερη περίπτωση για τον θρασύ γείτονα, τη μερική αναγνώριση ενός ψευδοκράτους που θα έχει μετατραπεί, κατά το αφήγημα του Ερντογάν, σε μια «αμφιλεγόμενη κρατική οντότητα».
Ένας ερμηνευτικός παράγοντας, που ασφαλώς πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη, είναι ο εσωτερικός. Η Τουρκία βαδίζει προς την τελική ευθεία των εκλογών και ο Ερντογάν βλέπει καθαρά ότι απειλείται σοβαρά η πολιτική κυριαρχία του. Έτσι, επιχειρεί να εξάγει την εσωτερική κρίση προς το εξωτερικό και, ειδικότερα, προς την Ελλάδα.
Χθες, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, κ. Λευτέρης Κασουλίδης, επεσήμανε ότι, τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία έχει αυξήσει υπέρμετρα τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες. Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι «η Τουρκία πράγματι αυτή την περίοδο, τόσο απέναντι στην Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου, όσο και απέναντι στην Κύπρο είναι σε μια κατάσταση εκτός λογικής», επιβεβαιώνοντας την τουρκική προκλητικότητα.
Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν επιβεβαιώνει, και δημοσίως, «άνοιγμα» προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, δηλώνοντας ότι η Δύση πράττει μέγα λάθος, όταν επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, δηλαδή εναντίον του Β. Πούτιν.
Με τον Β. Πούτιν συμφώνησε να προχωρήσουν στη δημιουργία ενεργειακού κόμβου, με προτεινόμενη έδρα τη Θράκη. Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις που διατηρεί ο Ερντογάν με τη Ρωσία είναι σχέσεις εξάρτησης για την Τουρκία. Πρόκειται για μία εξάρτηση οικονομική και ενεργειακή.
Πριν περάσουμε ως «γραφική» και αυτή τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου, δεν θα ήταν εντελώς αδόκιμο να έχει κανείς υπ’ όψη ότι η Άγκυρα προχωρά, όλο το τελευταίο διάστημα, σε εποικισμούς στην κατεχόμενη Κύπρο και ότι αταλάντευτα υπονομεύει την ενεργειακή συμμαχία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα σφιχτά δεμένα μεταξύ τους ενεργειακά συμφέροντα Τουρκίας και Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.