Πολιτική

Οικονόμου: Απαντάμε θεσμικά στην προσπάθεια για νέους διχασμούς στη χώρα

Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει και πραγματοποιεί ένα λεπτομερές και άρτιο σχέδιο μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η έμπρακτη κατοχύρωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και προσφέρονται νέες γεωστρατηγικές και οικονομικές δυνατότητες στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει θέσει ως στόχο της να κατακτήσει σύντομα ενεργειακή αυτάρκεια και αυτοδυναμία γεγονός που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε στο μέλλον με διαφορετικό τρόπο σε κάθε επίπεδο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η κυβέρνηση πραγματώνει ένα όραμα δεκαετιών και προσπαθεί να απαντήσει στις τεράστιες διεθνείς κρίσεις και στις προκλήσεις που υπάρχουν με έργα, με πράξεις και όχι με ασυνάρτητες τοποθετήσεις».

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν σήμερα αμέσως μετά τη σχετική προαναγγελία του πρωθυπουργού, όπως είπε, σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. Εκδόθηκε ήδη -από την περασμένη Δευτέρα από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης- η σχετική NAVTEX και το πλοίο SANCO SWIFT. Το πλοίο, βρίσκεται νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης, έκανε ήδη τις αναγκαίες δοκιμές και ξεκινά ήδη τις έρευνες.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του πρωθυπουργού για επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και των επιτυχημένων γεωφυσικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2022 στο Κεντρικό και στο Νότιο Ιόνιο, και αφορά στην εξερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι μετά τη συλλογή και επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσει επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και διαγωνιστική διαδικασία για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Η έναρξη των ερευνών αυτών σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην κυβερνητική στρατηγική για την αξιοποίηση των όποιων πόρων φυσικού αερίου της Ελλάδας, της προσπάθειας για ενεργειακή μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας τη ίδιας, αλλά και της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον Απρίλιο την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος για τη διερεύνηση των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας και την επέκταση του σκοπού της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ)».

Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι έρευνες για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η Ελλάδα και τον μήνα που μας πέρασε ήταν στις φθηνότερες χώρες σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά.