Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για την επαρκή σήμανση των προϊόντων που συμμετέχουν στο παρατηρητήριο τιμών Προϊόντων «Καλάθι του νοικοκυριού».
«Ναι» ψήφισαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, «παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ25 ψήφισε «όχι». Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου».
«Ναι» ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, «όχι» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 δήλωσαν «παρών».
Σε λειτουργία το App του e-katanalotis.gov.gr
«Το «Καλάθι του νοικοκυριού» λειτουργεί πλέον κανονικά και στο App του e-katanalotis.gov.gr με το πάτημα απλώς ενός κουμπιού στο κινητό σας. Κάθε εβδομάδα σε όλα τα προϊόντα θα αναγράφεται και η τιμή του ίδιου προϊόντος την προηγούμενη εβδομάδα και έτσι όλοι μαζί θα το βλέπουμε».
Αχτσιόγλου – Χαρίτσης: “Οι αυξήσεις αδειάζουν το πραγματικό καλάθι του νοικοκυριού”
Δήλωση μετά τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αναφορικά με τον πληθωρισμό έδωσαν η τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Εφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Αλέξης Χαρίτσης.
Ολόκληρη η δήλωση
Η ακρίβεια εξακολουθεί να σαρώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 9,1% και σε 12μηνη βάση στο 9,2%.
Για τα νοικοκυριά των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, όμως, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, απ’ ό,τι δείχνει ο σταθερά επί μήνες υψηλός γενικός δείκτης πληθωρισμού, καθώς οι αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια, καύσιμα, βασικά αγαθά και υπηρεσίες είναι σημαντικά μεγαλύτερες, υπερδιπλάσιες ακόμα και πολλαπλάσιες του γενικού δείκτη.
Αυτή η πραγματικότητα έρχεται να προστεθεί στην ήδη καταρρακωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών καθώς, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ μέχρι και τον Σεπτέμβριο:
Η απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ έφτανε έως και το 40%.
Από τον Απρίλιο 2022 και ύστερα η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού κυμαίνεται στο 19%.
Ενώ το α’ τρίμηνο του 2022, η μείωση του πραγματικού μέσου μισθού άγγιξε το 12%.
Η εμμονή της κυβέρνησης να επιδοτεί την αισχροκέρδεια των εταιρειών ενέργειας, αντί να θέσει πλαφόν τιμών και κανόνες ελέγχου της αγοράς, η εμμονή της να μην μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, οδηγούν ευθέως σε ραγδαία φτωχοποίηση της κοινωνίας.
Η πολιτική αλλαγή αποτελεί τη μόνη διέξοδο.