Η Μόσχα διέταξε τα στρατεύματα να αποσυρθούν κοντά στη στρατηγική πόλη Χερσών της νότιας Ουκρανίας σε μια σημαντική οπισθοχώρηση, καθώς ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ εκτιμά ότι η Ρωσία έχει υποστεί περισσότερους από 100.000 νεκρούς ή τραυματίες από την εισβολή στη γείτονά της τον Φεβρουάριο.
Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα υποχωρήσουν από τη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο κοντά στη Χερσώνα, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στον πόλεμο.
Η Ουκρανία αντέδρασε με προσοχή, σημειώνοντας ότι ορισμένες ρωσικές δυνάμεις παρέμειναν στη Χερσώνα και ότι εστάλησαν ενισχύσεις στην περιοχή.
«Αποχωρούν, αλλά όχι τόσο όσο θα γινόταν αν ήταν πλήρης αποχώρηση ή ανασυγκρότηση», είπε ο Ολεξίι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το βράδυ της Τετάρτης.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεφαν γέφυρες και δρόμους, καθώς έφευγαν, είπε ο Αρέστοβιτς.
“Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις τους – θα εμπλακούν σε μάχες μαζί μας και θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την πόλη Χερσώνα; Προχωρούν πολύ αργά”, είπε.
Η πόλη Χερσώνα ήταν η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που καταλήφθηκε από τη Ρωσία μετά την εισβολή και ήταν το επίκεντρο μιας ουκρανικής αντεπίθεσης. Η πόλη ελέγχει τη μοναδική χερσαία οδό προς τη χερσόνησο της Κριμαίας που προσάρτησε η Ρωσία το 2014 και τις εκβολές του ποταμού Ντνίπρο που διχοτομεί την Ουκρανία.
Αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία έχουν εκκενώσει δεκάδες χιλιάδες αμάχους από τη Χερσώνα τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Γιούρι Μπουτούσοφ είπε ότι η χρήση των συστημάτων πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) από τον ουκρανικό στρατό είχε καταστήσει τόσο επικίνδυνες τις διελεύσεις του ποταμού Δνείπρο που «η υπεράσπιση των ρωσικών θέσεων εδώ κατέστη αδύνατη».
“Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι. Οι ρωσικές δυνάμεις θα λάβουν αμυντικές θέσεις και θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν νέες επιθέσεις. Θα μπορέσει να διατηρήσει τις θέσεις της στην ανατολική όχθη για λίγο”, είπε ο Μπουτουσίοφ σε βίντεο στο YouTube.
Βήμα βήμα
Οι ουκρανικές δυνάμεις ενίσχυαν τις θέσεις τους «βήμα-βήμα» στο νότο, είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία το βράδυ της Τετάρτης, προειδοποιώντας πως «ο εχθρός δεν θα μας κάνει κανένα δώρο».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η εντολή της Μόσχας να αποσυρθεί από τη Χερσώνα έδειξε ότι υπάρχουν «ορισμένα πραγματικά προβλήματα με τον ρωσικό στρατό».
Ο Μπάιντεν είπε ότι ελπίζει ότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν να συνεχίσουν τη δικομματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα του είχε καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο.
Μια τακτική βραδινή δήλωση του ουκρανικού στρατού την Τετάρτη δεν έκανε καμία άμεση αναφορά στην περιοχή Χερσώνα ή την πρωτεύουσά της. Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν περισσότερες από 25 πόλεις και χωριά στο νότιο μέτωπο, ανέφερε.
Ο Ουκρανός νομοθέτης Ντέιβιντ Αραχαμία, ο οποίος ηγήθηκε της αντιπροσωπείας του Κιέβου στις ειρηνευτικές συνομιλίες στις αρχές της εισβολής της Ρωσίας, είπε ωστόσο ότι μια στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή Χερσώνα βρισκόταν σε εξέλιξη.
Χαρακτήρισε την κατάσταση των Ρώσων ως κρίσιμη και είπε: «Αργά ή γρήγορα, είτε θα εγκαταλείψουν τη Χερσώνα, το Ντόνετσκ, το Λουγκάνσκ και τη Σεβαστούπολη (στην Κριμαία), είτε θα καταστραφούν».
Αλλά οι Ουκρανοί μπορεί να αντιμετωπίσουν πολλές παγίδες με εκρήξεις στη Χερσώνα και θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν από έντονους φραγμούς ρωσικού πυροβολικού.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο Sky News κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο, χαιρέτισε τα νέα για τη Χερσώνα, αλλά προειδοποίησε επίσης ότι «η Ρωσία μπορεί ακόμα να προκαλέσει μεγάλη ζημιά».
Τα κορυφαία γεράκια του πολέμου της Ρωσίας ενέκριναν την Τετάρτη την απόφαση να εγκαταλείψουν την πόλη Χερσώνα, δίνοντας ένα γενναίο πρόσωπο σε μια από τις πιο ταπεινωτικές υποχωρήσεις της Μόσχας.
«Αφού στάθμισε όλα τα υπέρ και τα κατά, ο στρατηγός Σουροκόβιν έκανε τη δύσκολη αλλά σωστή επιλογή ανάμεσα σε παράλογες θυσίες για να σώσει τις ανεκτίμητες ζωές στρατιωτών», δήλωσε ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της Τσετσενίας που έχει συχνά ζητήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση. στον πόλεμο.