Κόσμος

COP27: Τρεις φορές πάνω οι πραγματικές εκπομπές αερίων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο

«Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο από ό, τι πιστεύαμε και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να επιταχύνουμε τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων», προειδοποίησε ο Γκουτέρες

Οι εκπομπές από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου καταγράφονται με σημαντικά μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τα πραγματικά τους επίπεδα. Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα δεδομένα έρευνας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Climate TRACE, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, οι εκπομπές των χωρών είναι στην πραγματικότητα έως και τρεις φορές υψηλότερες από αυτά που φαίνονται στις εκθέσεις που υποβάλλουν τακτικά στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC)

Ειδικότερα, η απογραφή που παρουσιάστηκε στην COP27, εντόπισε 72.612 μεμονωμένες πηγές εκπομπών παγκοσμίως. Αυτές αντιπροσωπεύουν τις κορυφαίες γνωστές πηγές εκπομπών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, της παραγωγής και διύλισης πετρελαίου και φυσικού αερίου, της ναυτιλίας, της αεροπορίας, της εξόρυξης, των αποβλήτων, της γεωργίας, των οδικών μεταφορών και της παραγωγής χάλυβα, τσιμέντου και αλουμινίου. Όσον αφορά τις κορυφαίες χώρες που αναφέρουν τις εκπομπές τους στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στον ΟΗΕ, η απογραφή διαπιστώνει ότι οι εκπομπές είναι έως και τρεις φορές υψηλότερες από τα στοιχεία που αναφέρουν οι ίδιες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε, διατυπώνοντας τις παρατηρήσεις του σχετικά με την έναρξη της απογραφής, ότι ένα από τις πιο εντυπωσιακά πρώτα ευρήματα από αυτήν την έρευνα είναι το μέγεθος των εκπομπών από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ιδιαίτερα εκείνων που δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως. «Τα δεδομένα του Climate TRACE δείχνουν ότι λόγω της ελλιπούς αναφοράς για διαρροές μεθανίου, καύσης και άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι εκπομπές είναι κατά πολλές φορές υψηλότερες από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως. Αυτό θα πρέπει να είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για τις κυβερνήσεις και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ειδικά προς όσους συνεχίζουν να επενδύουν και να στηρίζουν τη ρύπανση από ορυκτά καύσιμα», είπε.

«Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο από ό, τι πιστεύαμε και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να επιταχύνουμε τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων», προειδοποίησε ο Γκουτέρες.

Οι εκπομπές από την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διύλιση πετρελαίου και φυσικού αερίου είχαν υποτιμηθεί σημαντικά, όπως διαπιστώθηκε από την περσινή απογραφή της Climate TRACE, λόγω των περιορισμένων αναφερόμενων προϋποθέσεων και των σταθερά υποεκτιμημένων εκπομπών μεθανίου τόσο από τις καύσεις όσο και από διαρροές.

Τα προσφάτως ενσωματωμένα δεδομένα αποκαλύπτουν εκπομπές που ανιχνεύονται από δορυφόρους από πρακτικές όπως η έκρηξη και η διαρροή μεθανίου σε μέρη όπως η Ρωσία, το Τουρκμενιστάν, οι ΗΠΑ και η Μέση Ανατολή. Η απογραφή δείχνει ότι οι 500 κορυφαίες μεμονωμένες πηγές εκπομπών παγκοσμίως αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των συνολικών υποδομών στο σύνολο δεδομένων του Climate TRACE, αλλά αντιπροσωπεύουν ωστόσο το 14% των παγκόσμιων εκπομπών το 2021, ποσότητα μεγαλύτερη από τις ετήσιες εκπομπές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μόνο οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές εκπομπές και τα τρία πέμπτα των περιουσιακών στοιχείων στη λίστα των κορυφαίων 500, ενώ 26 από τις 50 μεγαλύτερες πηγές εκπομπών παγκοσμίως είναι κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι εγκαταστάσεις τους που έχουν να κάνουν με την παραγωγή, επεξεργασία και μεταφορά.

«Η κλιματική κρίση μπορεί, κατά καιρούς, να φαίνεται σαν μια δυσεπίλυτη πρόκληση σε μεγάλο βαθμό, επειδή είχαμε περιορισμένη κατανόηση σχετικά με το από πού ακριβώς προέρχονται οι εκπομπές», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ιδρυτικό μέλος του Climate TRACE, Al Gore, κατά την έναρξη της καταγραφής. «Αυτό το επίπεδο ευαισθησίας σημαίνει ότι επιτέλους έχουμε δεδομένα εκπομπών που μας επιτρέπουν να ενεργούμε αποφασιστικά. Σημαίνει επίσης ότι μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα στις προσπάθειες για την επίτευξη των μεγάλων περικοπών στη ρύπανση των αερίων του θερμοκηπίου που είναι απαραίτητες για να αποτρέψουμε τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

52 χώρες δεν έχουν υποβάλει απογραφές εκπομπών τα τελευταία 10 χρόνια

Από τα τέλη Οκτωβρίου, κανένα κράτος δεν έχει υποβάλει πλήρη καταγραφή των εκπομπών του για το 2021 στην UNFCCC, ενώ 52 χώρες δεν έχουν υποβάλει απογραφές εκπομπών τα τελευταία δέκα χρόνια. Η Climate TRACE ανακοίνωσε ότι η βάση δεδομένων της παρέχει πληροφορίες για τις εκπομπές από το 2015 έως το 2021 αναφορικά με κάθε συμβαλλόμενο μέρος της Συμφωνίας του Παρισιού καθώς και για δεκάδες άλλες περιοχές ενώ ο ενημερωμένος κατάλογος προσθέτει δεδομένα εκπομπών για το 2021 και παρέχει πρόσθετες εξειδικευμένες πληροφορίες ανά υποτομέα στις εθνικές απογραφές.

Η καταγραφή αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση για την ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 300 δορυφόρους και περισσότερους από 11.100 αισθητήρες εγκατεστημένους σε αέρα, ξηρά και θάλασσα. Η Climate TRACE είπε ότι το επόμενο έτος θα επεκτείνει και θα βελτιώσει την έρευνά της σε επίπεδο εγκαταστάσεων από τουλάχιστον τις κορυφαίες 500 και πλέον πηγές εκπομπών ανά τομέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο