Κόσμος

LNG: Η ρωσική συνήθεια φυσικού αερίου που η Ευρώπη δεν μπορεί να εγκαταλείψει

Οι προμήθειες φυσικού αερίου που παραδίδονται μέσω αγωγών μπορεί να μειώθηκαν, ωστόσο οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Ρωσία στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 46% τους πρώτους εννέα μήνες του 2022

Η μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, από τη στιγμή που ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία είναι μόνο ένα μέρος της αλήθειας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν οι προμήθειες φυσικού αερίου που παραδίδονται μέσω αγωγών μπορεί να μειώθηκαν, ωστόσο οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Ρωσία στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 46% τους πρώτους εννέα μήνες του 2022.

Για τις χώρες της ΕΕ, ο κίνδυνος είναι ότι η αυξανόμενη χρήση θαλάσσιου LNG από τη Ρωσία θα μπορούσε να θέσει την Ευρώπη στο έλεος ενός νέου εκβιασμού του Πούτιν για το φυσικό αέριο το 2023, ακριβώς τη στιγμή που το μπλοκ προσπαθεί να ξαναγεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου του για τον χειμώνα.

Σύμφωνα με στατιστικές που κοινοποίησε η Επιτροπή στο POLITICO μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2022, οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν 16,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού LNG, από 11,3 bcm την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η αύξηση των εισαγωγών LNG είναι μικρή σε σύγκριση με την τεράστια πτώση των εισαγωγών φυσικού αερίου από ρωσικούς αγωγούς, οι οποίες μειώθηκαν στο μισό από 105,7 bcm τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους σε 54,2 bcm την ίδια περίοδο φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής. Ωστόσο, η άνοδος του LNG μειώνει τον κόκκο της ρητορικής της ΕΕ και δεν είναι χωρίς τους δικούς της εγγενείς κινδύνους, ανέφεραν αναλυτές της αγοράς ενέργειας.

Η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και το Βέλγιο ήταν οι κύριοι εισαγωγείς ρωσικού LNG το 2022, σύμφωνα με ανάλυση της ομάδας παρακολούθησης της ενεργειακής αγοράς Montel, με το ένα τρίτο των ρωσικών αποστολών LNG στην Ευρώπη να κατευθύνεται στη Γαλλία και σχεδόν το ένα τέταρτο στην Ισπανία.

Το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού LNG που φθάνει στην Ευρώπη προέρχεται από την ενεργειακή εταιρεία Novatek, η οποία διαχειρίζεται τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ Yamal στη βορειοδυτική Σιβηρία, του οποίου ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies είναι μέτοχος μειοψηφίας. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες για την εισαγωγή LNG.

Σε αντίθεση με την κατά πλειοψηφία ρωσική κρατική Gazprom, η οποία έχει μονοπώλιο στις εξαγωγές αγωγών, η Novatek είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία αλλά έχει «μετόχους [που] είναι κοντά στο Κρεμλίνο, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν έντονα τις δραστηριότητές της», σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε από το Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia για την Παγκόσμια Ενεργειακή Πολιτική.

Μόνο δύο χώρες στην Ευρώπη – το Ηνωμένο Βασίλειο και η Λιθουανία – έχουν σταματήσει εντελώς τις ρωσικές εισαγωγές LNG.

Η Anne-Sophie Corbeau, παγκόσμια ερευνήτρια στο Κολούμπια, είπε ότι ήταν «πολύ βολικό για όλους να κλείνουν τα μάτια στις ρωσικές ροές LNG» στην Ευρώπη.

Σε οικονομικούς όρους, είπε η Corbeau, ήταν «λογικό» για την Ευρώπη να συνεχίσει να εισάγει LNG από τη Ρωσία προς το παρόν. Η αποκοπή του ρωσικού LNG από την αγορά της ΕΕ θα σήμαινε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα αγοράζουν περισσότερο LNG από αλλού στον κόσμο, αυξάνοντας τις τιμές για τις φτωχότερες χώρες της Ασίας.

«Οι τιμές θα ήταν στρατοσφαιρικές και αυτό θα ήταν εξαιρετικά κακό όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για πολλές χώρες που δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά [LNG]», είπε η Corbeau.

Ωστόσο, πρόσθεσε, οι αυξημένες εισαγωγές ρωσικού LNG αύξησαν τη δυνατότητα «η Ρωσία να χρησιμοποιήσει το LNG ως γεωπολιτικό όπλο» – όπως ακριβώς έκανε και με το φυσικό αέριο του αγωγού. Ο Πούτιν θα μπορούσε ενδεχομένως να μπλοκάρει τις εξαγωγές σε «μη φιλικές» χώρες, ενώ θα συνεχίσει να παρέχει σωσίβιο φυσικού αερίου σε φτωχότερα κράτη της Ασίας που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ενέργειας.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει συνέπειες για την ΕΕ το 2023, εν μέσω νέων προειδοποιήσεων από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα κενό εφοδιασμού με φυσικό αέριο έως και 30 bcm κατά την περίοδο πλήρωσης αποθήκευσης του επόμενου καλοκαιριού.

Η Svitlana Romanko, διευθύντρια της ουκρανικής ομάδας εκστρατείας Razom We Stand, η οποία πιέζει για πλήρες εμπάργκο της ΕΕ στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, είπε ότι υπάρχει ξεκάθαρη ηθική υπόθεση να σταματήσουν οι ρωσικές εισαγωγές LNG.

«Ενώ η ΕΕ μιλάει σκληρά για κυρώσεις και εμπάργκο, η πραγματικότητα είναι ότι πολύ λίγα γίνονται για τη μείωση των εισαγωγών LNG», είπε η Romanko. «Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει δράση τώρα και να σταματήσει αυτή την παράλογη και αντιπαραγωγική χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής».

πηγή:politico

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο