Στη βαλκανική γειτονιά μας, η ένταση ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσοβάρους πολώνεται. Αφορμή είναι βέβαιον ότι είναι οι πινακίδες των αυτοκινήτων, αλλά δεν είναι σίγουρο πως μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα και για το αίτιο αυτής της έντασης.
Παραδοσιακά, οι σχέσεις μεταξύ των Κοσοβάρων και των Σέρβων ήταν τεταμένες και διαβρωμένες από υπερπατριωτικά συναισθήματα, που έφθαναν συχνά και σε εθνικιστικές αντιπαλότητες, δηλαδή σε μίσος για το άλλο μέρος.
Στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, πραγματοποιήθηκε χθες άλλη μία διαμαρτυρία των Σέρβων της περιοχής αυτής του Κοσσυφοπεδίου, λόγω της απόφασης της Πρίστινα να επαναταξινομήσει αυτοκίνητα με σερβικές πινακίδες σε πινακίδες RKS (=Republic of Kosovo: Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου). Αυτή η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την απόφαση της Σερβικής Λίστας, του μεγαλύτερου σε πολιτική δύναμη κόμματος του Κοσυφοπεδίου, να αποχωρήσει από όλους τους θεσμούς της χώρας.
Σήμερα, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι έκρυθμη, με τους Σέρβους να επιμένουν στις θέσεις τους και έτσι, να έρχονται σε πλήρη αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την 1η Νοεμβρίου, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησε, από την πλευρά της, να εφαρμόζει το σχέδιο, σε τρία στάδια, για την επανεγγραφή αυτοκινήτων με παράνομες σερβικές πινακίδες σε πινακίδες RKS.
Όπως προαναφέρθηκε, η διεθνής κοινότητα αποφαίνεται ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει την απόφαση για τις πινακίδες κυκλοφορίας, αλλά ζήτησε αναβολή της απόφασης για μια χρονική περίοδο δώδεκα μηνών.
Πιστεύεται ότι στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν περίπου 10.000 αυτοκίνητα με πινακίδες κυκλοφορίας που εκδόθηκαν από τις αρχές της Σερβίας.
Ωστόσο, εκτός από την απόφαση για τις πινακίδες, οι επικεφαλής της Σερβικής Λίστας έχουν ζητήσει και τη συγκρότηση Συνδέσμου δήμων με σερβική πλειοψηφία.
Έτσι, σε ομιλίες ο πρόεδρος της Σερβικής Λίστας Γκόραν Ράκιτς ζήτησε να σχηματιστεί ο Σύνδεσμος, όπως συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.
Σύμφωνα με μια πιο «ακραία» εκδοχή, η οποία όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, πρόκειται ουσιαστικά για την αναθέρμανση και την αναβίωση ενός παλαιότερου ανταγωνισμού ανάμεσα, αφενός, στους Σέρβους και, αφετέρου, στους Κοσοβάρους, οι οποίοι μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκεί έμμεσα πίεση στη Σερβία, προκειμένου αυτή να αναγνωρίσει το (αμφιλεγόμενο) Κοσυφοπέδιο, έτσι ώστε οι Σέρβοι να εκταμιεύσουν πολύτιμα χρήματα από τα κοινοτικά ταμεία.