Πολιτική

Απόστολος Τζιτζικώστας: Απαράδεκτη η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία

Ο "πρωταγωνιστής" του επεισοδίου με ανάρτησή του χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενέργεια των Τούρκων να του απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα, που προκάλεσε ένα ντόμινο οργισμένων αντιδράσεων

«Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας. Μετά από ενέργειες της ΕΕ και της ελληνικής πλευράς, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία. Παρόλα αυτά εμμένω στην απόφασή μου να αναχωρήσω αμέσως από τη χώρα και να επιστρέψω στην Ελλάδα».

Η “επίσημη” δικαιολογία της Τουρκίας

Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα η Τουρκία απέδωσε την πολύωρη κράτηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα σε τεχνικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με το το επίσημο κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας Anadolu, προέκυψε «τεχνικό πρόβλημα από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο με περιορισμό εισόδου».

Οργή από το Ελληνικό ΥΠΕΞ

Με ανακοίνωσή του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το απόγευμα του Σαββάτου την απαγόρευση εισόδου από τις τουρκικές αρχές του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Απόστολου Τζιτζικώστα, στη Σμύρνη.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Ιμάμογλου για κράτηση Τζιτζικώστα: «Θα ενημερώσω όλες τις βαλκανικές πόλεις»

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Μπακογιάννης: Ακύρωσε το ταξίδι του στη Σμύρνη

Ως συνέπεια της απαράδεκτης τουρκικής ενέργειας, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ακύρωσε τη συμμετοχή του στη 13η συνεδρίαση της Ευρωμεσογειακής Συνέλευσης (ARLEM). Η Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου (ARLEM) ιδρύθηκε για να ενθαρρύνει τη συνεργασία των τοπικών κυβερνήσεων στο βόρειο και νότιο τμήμα της Μεσογείου.

Αποτελείται από 80 μέλη και 2 παρατηρητές από 43 χώρες της ΕΕ και της Μεσογείου. Σαράντα μέλη της Συνέλευσης ορίζονται από τους μεσογειακούς εταίρους και σαράντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μέλη της ARLEM είναι εκλεγμένοι υπάλληλοι περιφερειακών ή τοπικών αρχών.