Η Αίγυπτος φιλοξενεί από σήμερα και έως τις 18 Νοεμβρίου την 27η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27). Τα ζητήματα του απολογισμού της έως τώρα δράσης και, κυρίως, των προσδοκιών βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.
Πιο συγκεκριμένα, ενενήντα ηγέτες και 35.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν σήμερα στην Αίγυπτο, σε ένα δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο του Σινά, την Σαρμ Ελ Σέιχ.
Έως την Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου, οι διαπραγματεύσεις θα θέσουν και θα εξετάσουν τις δεσμεύσεις τους για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία υπεγράφη το 2016, που προβλέπει τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.
Τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη οδηγούν κατ’ ευθείαν σε αύξηση 2,8 C, ενώ οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθούν κατά 45% έως το 2030, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση στον 1,5 C.
Τα νέα από τον έως τώρα απολογισμό των έργων και των πρωτοβουλιών δεν είναι ικανοποιητικά.
Η χρηματοδότηση απωλειών και ζημιών βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών και των αναζητήσεων. Τούτο γίνεται για να αντισταθμιστεί η μη αναστρέψιμη ζημία που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.
Οι αρχηγοί κρατών δεν επιτυγχάνουν τους στόχους που θέτουν. Οι περισσότερο πλούσιες χώρες αφήνουν τις φτωχότερες να πληρώσουν το λογαριασμό. Τα ποσά που διακυβεύονται είναι πραγματικά ιλιγγιώδη. Σύμφωνα με την Climate Action Network, το ποσό φτάνει, ενδεικτικά, τα 580 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030 για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Επομένως, εκτός από τον καθορισμό πραγματιστικών στοχεύσεων στο επίπεδο της αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, τίθεται στο τραπέζι του διαλόγου και η προσδοκία για μια περισσότερη έλλογη οικονομική επένδυση στην αντιμετώπιση του φαινομένου.