Πολιτική

Ηλιόπουλος: Επικοινωνιακό φιάσκο το καλάθι της νοικοκυράς

«Επικοινωνιακό φιάσκο» χαρακτήρισε το καλάθι της νοικοκυράς ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

«Επικοινωνιακό φιάσκο» χαρακτήρισε το καλάθι της νοικοκυράς ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος. «Στα διάφορα ρεπορτάζ και τις καταγγελίες που έγιναν τις τελευταίες μέρες, είδαμε ότι ακόμα και προσφορές που εντάσσονται στο “καλάθι” μπορούν να είναι ακριβότερες από τις προσφορές που δίνει κανονικά το ίδιο το σούπερ μάρκετ», σημείωσε.

Αναφερθείς στην πηγή του προβλήματος, τόνισε: «με βάση τα στοιχεία για τις τιμές ενέργειας τον Οκτώβριο, βλέπουμε ότι οι πάροχοι αγόραζαν στα 232 ευρώ τη μεγαβατώρα και πουλούσαν στα 619, αυτό σημαίνει 166% περιθώριο κέρδους!».«Αυτή η ακραία αισχροκέρδεια είναι φυσικό να περάσει στο σύνολο της οικονομίας, στην παραγωγή, σε ένα μικρό φούρνο στη γειτονιά και βέβαια να περάσει και στα σούπερ μάρκετ», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος στο Best tv Καλαμάτας.

«Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Πρέπει επίσης η κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια, τα οποία δεν παίρνει γιατί ακριβώς στηρίζει την αισχροκέρδεια», σχολίασε και πρόσθεσε: «τα περισσότερα από 4 δισ. φορολογικά έσοδα από ΦΠΑ φέτος, δεν είναι γιατί οι πολίτες καταναλώνουν περισσότερο αλλά γιατί πληρώνουν περισσότερο».

«Τον Οκτώβριο, από το 1 δισ. που δόθηκε για επιδοτήσεις στο ρεύμα, ούτε 300 εκ. δεν προέρχονται από τον υποτιθέμενο μηχανισμό παρακράτησης υπερκερδών που έφτιαξε η κυβέρνηση. Όλα τα υπόλοιπα είναι από τη φορολογία των πολιτών», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Το ζήτημα επομένως δεν είναι να δοθούν παραπάνω χρήματα αλλά να ακολουθήσουμε ένα μοντέλο που αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια και εξοικονομεί χρήματα για να κατευθυνθούν στις ανάγκες της κοινωνίας», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, τόνισε: «οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με ένα δυσβάσταχτο χρέος, το οποίο διογκώθηκε την περίοδο της πανδημίας». «Ειδικά για το πανδημικό χρέος πρέπει να υπάρξει μια γενναία ρύθμιση με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του και για το σύνολο του χρέους αποπληρωμή του υπόλοιπου σε 120 δόσεις», σημείωσε.

«Το δεύτερο πρόβλημα σχετίζεται με τη δυσκολία στον τραπεζικό δανεισμό και τα κόκκινα δάνεια», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Αυτό που πρέπει να γίνει εδώ και τώρα είναι ανασχεδιασμός των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι ώστε να ενισχυθεί η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία μέχρι στιγμής είναι αποκλεισμένη με ευθύνη της κυβέρνησης», υπογράμμισε.