Οικονομία

Politico: Στουρνάρας – «Η ΕΚΤ πρέπει να επιβραδύνει την αύξηση των επιτοκίων»

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, προειδοποιεί ότι το να αφήσουμε τη μάχη με τον πληθωρισμό μόνο στην ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των επιτοκίων.

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, προειδοποιεί ότι το να αφήσουμε τη μάχη με τον πληθωρισμό μόνο στην ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των επιτοκίων.

Περαιτέρω τζάμπο αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κινδύνευαν να προκαλέσουν αδικαιολόγητη ζημιά στην οικονομία της Ευρώπης, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, ζητώντας οι αυξήσεις επιτοκίων να γίνουν με βραδύτερο ρυθμό.

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είναι από τα ηγετικά στελέχη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, προέτρεψε επίσης τις φορολογικές και ενεργειακές αρχές να κάνουν περισσότερα για να δαμάσουν τον πληθωρισμό. Το να αφήσουμε την ΕΚΤ να καταπολεμήσει μόνη της τον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αύξηση των επιτοκίων» και «να κάνει το κόστος σε όρους παραγωγής πολύ, πολύ υψηλότερο», είπε σε συνέντευξή του στο POLITICO.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον Οκτώβριο, ακολουθώντας την ταχύτερη πορεία σύσφιξης στην ιστορία της κεντρικής τράπεζας. Αλλά ο Στουρνάρας είχε κάνει λόγο για αύξηση 50 βαθμών, είπε. «Προσωπικά, θα προτιμούσα μια πιο ομαλή πορεία αύξησης των επιτοκίων».

Σε εκείνη τη συνάντηση, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι είχε υποστηρίξει έντονα ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει ένα σοκ από την πλευρά της προσφοράς – ένα εισαγόμενο σοκ στην τιμή της ενέργειας – στο οποίο η νομισματική πολιτική έχει μικρή επιρροή. Οι δευτερογενείς επιπτώσεις στους μισθούς καθώς και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν επίσης συγκρατημένες, πρόσθεσε.

Ενώ ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ο πληθωρισμός που εκτινάσσεται πάνω από κάθε προσδοκία στο ρεκόρ 10,7% μπορεί να θεωρηθεί ότι υποστηρίζει την υπόθεση για επιθετική σύσφιξη, επεσήμανε επίσης την πρόσφατη πτώση των τιμών της ενέργειας που υποστηρίζει χαμηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και βραδύτερο ρυθμό σύσφιξης των επιτοκίων.

«Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι ο πληθωρισμός το επόμενο έτος θα είναι μικρότερος από το 5,5 τοις εκατό που υποτίθεται στο βασικό μας σενάριο», είπε.

Ανταλλαγή

Ευρύτερα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεδομένου ότι η ευρωζώνη είναι ένας μεγάλος καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, η νομισματική πολιτική «αντιμετωπίζει μια οξεία αντιστάθμιση πολιτικής στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό», καθώς η επιθετική σύσφιξη κινδυνεύει να αμαυρώσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης.

«Το ενεργειακό σοκ πρόκειται να δώσει μια ισχυρή ύφεση στην οικονομία. Η αποδυνάμωση στις οικονομίες μας, αλλά και στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της ζήτησης», είπε. «Υπάρχουν αυξανόμενοι κίνδυνοι η ευρωζώνη να οδηγηθεί σε ύφεση».

Επισήμανε μια σειρά δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο στο 0,2 τοις εκατό και μια ταχεία πτώση στις έρευνες για το επιχειρηματικό κλίμα.

Ως αποτέλεσμα, οι οικονομικές πραγματικότητες πλησιάζουν το πιο αρνητικό σενάριο των τελευταίων μακροοικονομικών προβλέψεων της ΕΚΤ. Αυτές οι προβλέψεις βλέπουν την ευρωζώνη να συρρικνώνεται κατά 0,9% το επόμενο έτος. Ακόμη χειρότερα, η ευρωζώνη πρόκειται να συρρικνωθεί χωρίς την υποκείμενη υπόθεση της πρόβλεψης, δηλαδή ότι η Ρωσία διακόπτει όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου που έχουν πραγματοποιηθεί, είπε ο Στουρνάρας. Και «αν ο πόλεμος συνεχιστεί, δεν βλέπω κανένα λόγο για την ανάκαμψη της οικονομίας».

Στο σημερινό περιβάλλον, «η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα επίπεδα πληθωρισμού», είπε ο Στουρνάρας. «Αυτό θα έκανε το κόστος από την άποψη της παραγωγής πολύ, πολύ υψηλότερο». Αντίθετα, ζήτησε υποστήριξη από τις δημοσιονομικές και ενεργειακές πολιτικές τουλάχιστον για όσο διάστημα η Ρωσία εξοπλίζει το φυσικό αέριο.

«Αν θέλουμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό υπό τις παρούσες συνθήκες χωρίς μεγάλη ζημιά στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και χωρίς τα επιτόκια να εκτοξεύονται στα ύψη, η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να κινηθεί προς αντίθετες κατευθύνσεις», είπε. «Εάν η δημοσιονομική πολιτική είναι πολύ χαλαρή, τότε, δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια πέφτουν στον ουρανό, κάτι που δεν θέλουμε να συμβεί».

Πρόσθεσε ότι ελπίζει η δημοσιονομική πολιτική του χρόνου να είναι πιο περιοριστική.

Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε επίσης να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για τη μετάβαση προς ένα νέο σύστημα τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Επί του παρόντος, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος συνδέεται με τις τιμές του φυσικού αερίου. «Γιατί να παραμείνουμε σε αυτό το μοντέλο όταν η Ρωσία εξοπλίζει τις τιμές του φυσικού αερίου;» ρώτησε.

Αντίθετα, η Ευρώπη θα μπορούσε να τιμολογήσει την ηλεκτρική ενέργεια με βάση τη μέση τιμή όλων των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μια τέτοια προσέγγιση θα μείωνε τις τιμές της ενέργειας και τα συνολικά επίπεδα πληθωρισμού. «Δεν θα ήμασταν υποχρεωμένοι να σφίξουμε τη νομισματική πολιτική τόσο πολύ για να επηρεάσουμε τις προσδοκίες και τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό», είπε.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι κορυφαίος Έλληνας εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενέργειας του είπε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα εναλλακτικό μοντέλο. «Πρέπει να το επιταχύνουμε», υποστήριξε.

Προσεκτικά και σταδιακά

Ο Στουρνάρας προέτρεψε επίσης να είναι προσεκτικός για την εκκρεμή μείωση των σχεδόν 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ των ομολόγων της. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συζητήσουν τις «βασικές αρχές» για τον τρόπο συρρίκνωσης αυτών των συμμετοχών στη συνεδρίαση πολιτικής του Δεκεμβρίου.

«Οποιαδήποτε τέτοια βήματα θα πρέπει να είναι προσεκτικά και σταδιακά, καθώς η ποσοτική σύσφιξη ενισχύει τις αυξήσεις των επιτοκίων σε όλη την καμπύλη αποδόσεων», είπε ο Στουρνάρας. Επισήμανε ένα πρόσφατο Έγγραφο Εργασίας της Τράπεζας της Ελλάδος που διαπίστωσε ότι το περιουσιακό στοιχείο μεγάλης κλίμακας των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών

οι αγορές είχαν συμβάλει στην ώθηση των μακροπρόθεσμων αποδόσεων σε παγκόσμιο επίπεδο έως και 330 μονάδες βάσης για τα κράτη με αξιολόγηση AAA -αξιολογημένα κρατικά κράτη και έως 800 μονάδες βάσης για κρατικά μη επενδυτικού βαθμού.

«Η μείωση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών στα επίπεδα πριν από την κρίση μπορεί να οδηγήσει σε απότομες αυξήσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως και σε διεύρυνση των περιθωρίων ευάλωτων κρατών, με σοβαρές συνέπειες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις οικονομικές προοπτικές», είπε.

Ο Στουρνάρας είπε ότι είναι συναίνεση του Διοικητικού Συμβουλίου να αρχίσει να μειώνει τα ομόλογά του μόνο αφού η κεντρική τράπεζα ολοκληρώσει τα αυξημένα επιτόκια.

Διαβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το τελευταίο της εργαλείο κρίσης, το λεγόμενο Μέσο Προστασίας Μεταφοράς, για να αντιμετωπίσει «την άτακτη δυναμική της αγοράς που αποτελεί απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλα τα κράτη μέλη».

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, αφού οι αυξανόμενες προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων είχαν οδηγήσει το spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών 10ετών ομολόγων πέρα ​​από τις 250 μονάδες βάσης, εγείροντας ανησυχίες για την επιστροφή μιας κρίσης δημόσιου χρέους. Το πρόγραμμα επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να αγοράζει ομόλογα ενός μόνο κράτους μέλους υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Ελλάδα για ανάπτυξη

Αναφερόμενος στην πατρίδα του την Ελλάδα, ο Στουρνάρας είπε ότι θα επηρεαστεί λιγότερο από την αντιστάθμιση μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού, καθώς οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν σταθερές. «Η Τράπεζα της Ελλάδος πίστευε ότι θα έχουμε ανάπτυξη 3,2 τοις εκατό φέτος, αλλά τώρα την αναθεωρούμε στο 6 τοις εκατό και αυτό οφείλεται στις πολύ υψηλότερες εισπράξεις από τον τουρισμό», είπε, προσθέτοντας ότι φαίνεται ότι οι άνθρωποι ξόδεψαν επιθετικά. όλες οι συσσωρευμένες οικονομίες από την περίοδο της πανδημίας.

Το άλλοτε προβληματικό παιδί της Ευρώπης αναμένεται να ξεπεράσει την υπόλοιπη περιοχή τα επόμενα χρόνια. «Αν συμπεριλάβετε τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ του 2021 και του 2022, δεν είναι αδιανόητο να έχουμε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα της Διευκόλυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας [της ΕΕ]».

Τα δυσμενή σενάρια για την ελληνική οικονομία, που θα έβλεπε την ευρωζώνη να βυθίζεται σε ύφεση, δεν προβλέπουν ύφεση για την Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο