Κόσμος

Χαφτάρ: «Δεν αποδέχομαι το τουρκολιβυκό μνημόνιο»

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Λιβύη να είναι ανοιχτό έδαφος για αποικιακές δυνάμεις που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις δικές τους κρίσεις, διεκδικώντας τον πλούτο του λιβυκού λαού» διεμήνυσε ο στρατάρχης Χαφτάρ. 

«Φρένο» στα σχέδια της Τουρκίας βάζει ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος έπειτα από την απόρριψη του τουρκολυβικού  μνημονίου από τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε ότι και ο ίδιος δεν αποδέχεται το μνημόνιο που υπέγραψε στις αρχές Οκτωβρίου η Τρίπολη με την Άγκυρα.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Λιβύη να είναι ανοιχτό έδαφος για αποικιακές δυνάμεις που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις δικές τους κρίσεις, διεκδικώντας τον πλούτο του λιβυκού λαού» διεμήνυσε ο στρατάρχης Χαφτάρ. Από σήμερα βρίσκεται στην Τουρκία ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ αύριο Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Γεωτρήσεις νότια της Κρήτης σε συνεργασία με τη Λιβύη προανήγγειλε προκλητικά την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη σκιά των δηλώσεων του επικεφαλής της NOC (Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου) για συνεργασία με Ελλάδα και Αίγυπτο στον ενεργειακό τομέα, και συμφωνίες για εξόρυξη με την Ιταλία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μεταβαίνει στην Τουρκία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι, αύριο, μεταβαίνει στην Τουρκία, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη. Με αυτόν τον τρόπο, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαιώνει πρόσφατη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος θα μετέβαινε στην Άγκυρα, για να συζητήσει το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Το ερώτημα, το οποίο τίθεται, ποια εμπόδια θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, που έχουμε στη διάθεσή μας, τα πρωτόκολλα αναφορικά με την ένταξη αυτών των δύο χωρών έχουν επικυρωθεί από είκοσι οκτώ από τα τριάντα κράτη – μέλη της Συμμαχίας, εξαιρουμένων της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Η Ουγγαρία, με τον Βίκτορ Όρμπαν, δεν αναμένεται να θέσει ιδιαίτερα εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ο Β. Όρμπαν έχει ανοιχτό μέτωπο με τις Βρυξέλλες για την κατάσταση του κράτους δικαίου, το ζήτημα της διαπλοκής και τη στάση που τηρεί απέναντι στη Ρωσία του Β. Πούτιν. Λογικά, θα επικυρώσει, διά της κοινοβουλευτικής οδού, το πρωτόκολλο.