Η Βρετανίδα πρέσβης καλείται στη Μόσχα, με βάση τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να λάβει από τις ρωσικές αρχές στοιχεία που αποδεικνύουν αναφορικά με την εμπλοκή της Μεγάλης Βρετανίας σε πρόσφατες επιθέσεις στην Κριμαία, τη στιγμή που το Κρεμλίνο κατηγορεί επίσης το βρετανικό ναυτικό ότι βρίσκεται πίσω από τη δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα.
Από την πλευρά τους, οι βρετανικές αρχές έχουν επανειλημμένως αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες, καταλογίζοντας στο Κρεμλίνο ότι επιδιώκει να αποπροσανατολίσει τη ρωσική κοινή γνώμη από τις στρατιωτικές του αποτυχίες στην Ουκρανία.
Μαζί με την κοινή γνώμη της Ρωσίας, επιχειρείται και ένας ακόμη επικοινωνιακός αποπροσανατολισμός των διαφόρων υποστηρικτών του καθεστώτος του Β. Πούτιν, ο οποίος εκλαμβάνεται περίπου σαν νέος ηθικός ηγήτωρ και πολιτικός καθοδηγητής.
Η εκπρόσωπος Τύπου και πληροφοριών συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει φυσικά καμία αμφιβολία για τη συμμετοχή της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας στην επίθεση σε ρωσικά πλοία στα τέλη Οκτωβρίου στη Μαύρη Θάλασσα και στη δολιοφθορά σε αγωγούς φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο. (…) Η πρέσβης θα κληθεί και θα δοθούν τα αποδεικτικά στοιχεία. Το κοινό θα ενημερωθεί για τα στοιχεία που θα δοθούν ως αποδεικτικά στοιχεία στη βρετανική πλευρά».
Το Κρεμλίνο κατηγορεί το Ηνωμένο Βασίλειο ότι βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις που κατέστρεψαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα τον Σεπτέμβριο, που κατασκευάστηκαν για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο ρωσικός στρατός κατηγορεί επίσης «Βρετανούς εμπειρογνώμονες» ότι συμμετείχαν σε επίθεση με ουκρανικά drones το Σάββατο εναντίον του στόλου του στον κόλπο της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία.
Η Μεγάλη Βρετανία αντέδρασε, με τον Υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι να τονίζει προχθές ότι οι δηλώσεις της Μόσχας είναι εξωπραγματικές. Σύμφωνα με τις λέξεις του ίδιου του Τ. Κλέβερλι, οι δηλώσεις της Ρωσίας «αποκόπτονται όλο και περισσότερο από την πραγματικότητα» και στοχεύουν στο «να αποσπάσουν την προσοχή του ρωσικού λαού από τις ρωσικές αποτυχίες στο πεδίο της μάχης».
Από τη μεριά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όμως, δεν έχει υπάρξει έως τώρα η προσκόμιση συγκεκριμένων αποδείξεων για την αλλαγή στάσης ως προς τη συμφωνία των σιτηρών, τη σημερινή «kolotumba» του Β. Πούτιν, τις καταγγελίες για βρετανικές δολιοφθορές των πολυτίμων ενεργειακών αγωγών.