Πολιτική

Πάτσης: Την Πέμπτη η συνεδρίαση της επιτροπής πόθεν έσχες

Την προσεχή Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή «πόθεν έσχες» 

Την προσεχή Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής για την υπόθεση του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ορκωτοί λογιστές θα παραδώσουν αύριο το πόρισμα του επαναληπτικού ελέγχου που πραγματοποίησαν στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης του κ. Πάτση μετά τα δημοσιεύματα για την ύπαρξη τριών εταιρειών με έδρα την Κύπρο.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Θανάσης Μπούρας ανέφερε σχετικά: «Ο έλεγχος είναι διαρκής και μπορεί να παρατείνεται κάθε φορά που προκύπτουν νεότερα στοιχεία», υποστηρίζοντας παράλληλα πως κανένας φάκελος δεν αρχειοθετείται οριστικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Πάτσης εκπροσωπούσε τη χώρα στο εξωτερικό, προωθώντας παράλληλα τα συμφέροντα της εταιρείας του

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, για τις επαφές του βουλευτή Ανδρέα Πάτση στο Κόσοβο, κατέθεσαν 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Κατρούγκαλου και της γραμματέως της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Όλγας Γεροβασίλη.

Στην ερώτησή τους, αναφέρουν ότι τον Οκτώβριο του 2020, ο μέχρι πρότινος, βουλευτής της ΝΔ Α.Πάτσης είχε επίσημες επαφές με ανώτατους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες του Κοσσόβου και ότι «όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις των αξιωματούχων του Κοσόβου οι επαφές του βουλευτή είχαν επίσημο χαρακτήρα, στις οποίες ο τελευταίος μιλούσε για λογαριασμό της χώρας και μάλιστα όχι στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής διπλωματίας, εφόσον όλες οι συναντήσεις αυτές έγιναν με εκπροσώπους τής εκτελεστικής εξουσίας». «Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κ. Πάτσης παράλληλα προωθούσε και τα συμφέροντα της εταιρείας του», αναφέρουν οι βουλευτές.

Συγκεκριμένα, ερωτούν τους κ.κ. Μητσοτάκη και Δένδια εάν:

  • Είχε οποιαδήποτε εμπλοκή το γραφείο του Πρωθυπουργού ή μεμονωμένα στελέχη του στην προετοιμασία των παραπάνω συναντήσεων;
  • Ήταν ενήμερη η Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ και η αρμόδια διπλωματική αρχή στο Κόσοβο για τις παραπάνω συναντήσεις, πολιτικές και επιχειρηματικές, του βουλευτή και είχαν ρόλο στον προσδιορισμό τους; Αν η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση είναι αρνητική, σε ποιες ενέργειες προχώρησε το Υπουργείο όταν έλαβε γνώση ότι πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις αυτές και ανακοινώθηκαν από τους επίσημους λογαριασμούς των αξιωματούχων του Κοσόβου, ως επίσημες συναντήσεις με εκπρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας.