Κόσμος

Μπάιντεν: Όταν έγινε έξαλλος με τον Ζελένσκι

Ένα τηλεφώνημα από τα συνηθισμένα μεταξύ των δύο προέδρων δεν είχε τη συνηθισμένη κατάληξη οδηγώντας σε ένταση τις σχέσεις Ουάσινγκτον - Κιέβου για ένα διάστημα

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Ουκρανού ομολόγου του έγιναν ρουτίνα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τους δύο να συνομιλούν κάθε φορά που οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το αμερικανικό NBC, ένα από αυτά τα τηλεφωνήματα πήρε μία διαφορετική και καθόλου ευχάριστη τροπή. Ο Μπάιντεν μόλις είχε τελειώσει λέγοντας στον Ζελένσκι ότι μόλις είχε δώσει το πράσινο φως για άλλο 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ για την Ουκρανία, όταν ο Ζελένσκι άρχισε να απαριθμεί όλη την πρόσθετη βοήθεια που χρειαζόταν και δεν έπαιρνε. Ο Μπάιντεν έχασε την ψυχραιμία του, ανέφεραν οι άνθρωποι που γνωρίζουν το τηλεφώνημα. Ο αμερικανικός λαός ήταν αρκετά γενναιόδωρος και η κυβέρνησή του και ο αμερικανικός στρατός εργάζονταν σκληρά για να βοηθήσουν την Ουκρανία, είπε, υψώνοντας τη φωνή του και ο Ζελένσκι θα μπορούσε να δείξει λίγο περισσότερη ευγνωμοσύνη.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι η σχέση Μπάιντεν και Ζελένσκι βελτιώθηκε μόνο μετά το τηλεφώνημα του Ιουνίου, και ύστερα από τη δήλωση Ζελένσκι με την οποία επαίνεσε τις ΗΠΑ για τη γενναιόδωρη βοήθειά τους.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αρνήθηκε να σχολιάσει την ιστορία.

Εκπρόσωπος του Ζελένσκι δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Πριν από το τηλεφώνημα της 15ης Ιουνίου, η απογοήτευση του προέδρου με τον Ζελένσκι αυξανόταν για εβδομάδες, δήλωσαν τρία άτομα που γνωρίζουν για το τηλεφώνημα. Ο Μπάιντεν και ορισμένοι από τους κορυφαίους βοηθούς του θεώρησαν ότι η κυβέρνηση έκανε όσα περισσότερα μπορούσε όσο πιο γρήγορα μπορούσε, αλλά ότι ο Ζελένσκι συνέχισε να επικεντρώνεται δημόσια μόνο σε ό,τι δεν γινόταν.

Από την οπτική γωνία του Ζελένσκι – καθώς και ορισμένων κυβερνήσεων της Ανατολικής Ευρώπης και Αμερικανών νομοθετών και από τα δύο κόμματα – υπήρξε επανειλημμένη απογοήτευση ότι ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν κινείται πολύ αργά σε αιτήματα όπλων, αρχικά διστάζοντας να εγκρίνει ορισμένες δυνατότητες που ζήτησε επειγόντως η Ουκρανία, μόνο για να υποχωρήσει εβδομάδες ή μήνες αργότερα υπό πίεση.

Μετά το κρίσιμο τηλεφώνημα, η ομάδα του Ζελένσκι αποφάσισε να προσπαθήσει να εκτονώσει τις εντάσεις, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν παραγωγικό να υπάρξουν προστριβές με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Ζελένσκι απάντησε δημόσια εκείνη την ημέρα ευχαριστώντας τον Μπάιντεν για την υποσχεθείσα βοήθεια.

«Είχα μια σημαντική συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν σήμερα», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα. «Είμαι ευγνώμων για αυτή την υποστήριξη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την άμυνά μας στο Ντονμπάς».

Στη δήλωσή του μετά το τηλεφώνημα, ο Μπάιντεν είπε ότι ενημέρωσε τον Ζελένσκι για τη βοήθεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα αμφιταλαντευτούν στη δέσμευσή μας προς τον ουκρανικό λαό καθώς αγωνίζεται για την ελευθερία του».