Η σκληροπυρηνική δικαιοσύνη του Ιράν θα διενεργήσει δημόσιες δίκες για περίπου 1.000 άτομα που κατηγορούνται για ταραχές στην Τεχεράνη, μετέδωσε ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων τη Δευτέρα, εντείνοντας τις προσπάθειες για να συντρίψει τις μεγάλες διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο του Mahsa Amini .
Μια από τις πιο τολμηρές προκλήσεις για τους κληρικούς ηγέτες του Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, οι διαδηλώσεις σχεδόν επτά εβδομάδων συνεχίστηκαν παρά τη θανατηφόρα καταστολή και τις ολοένα και πιο αυστηρές προειδοποιήσεις, με τους Φρουρούς της Επανάστασης να στέλνουν «τελεσίγραφο» στους διαδηλωτές να μείνουν μακριά από τους δρόμους.
Σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια γυναίκα είπε ότι ο 22χρονος γιος της καταδικάστηκε σε θανατική ποινή πριν από δύο ημέρες σε μια πρώτη ακροαματική διαδικασία και ζήτησε βοήθεια. Ο ευρέως ακολουθούμενος λογαριασμός Twitter που μοιράστηκε το βίντεο, 1500tasvir, ανέφερε ότι είχε δικαστεί από το “δικαστήριο των ταραχών”.
Οι Ιρανοί ηγέτες χαρακτήρισαν τις διαδηλώσεις «συνωμοσία εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας από εχθρούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δεσμευόμενοι για σκληρές ενέργειες κατά των διαδηλωτών που τους περιέγραψαν ως «ταραχοποιούς».
Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο την ανώτατη δικαιοσύνη της Τεχεράνης, ανέφερε ότι οι δίκες περίπου 1.000 ανθρώπων “που διέπραξαν πράξεις δολιοφθοράς στα πρόσφατα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης σε φρουρούς ασφαλείας, (και) πυρπόλησης δημόσιας περιουσίας” γίνονται από Επαναστατικό Δικαστήριο.
Οι δίκες είχαν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα και θα πραγματοποιηθούν δημόσια, ανέφερε.
Δεν ήταν σαφές ωστόσο αν τα 1.000 κατηγορητήρια που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα περιελάμβαναν 315 διαδηλωτές για τους οποίους το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε το Σάββατο ότι κατηγορήθηκαν στην Τεχεράνη, και πέντε εξ αυτών αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή.
Ενισχύοντας τις προειδοποιήσεις κατά των διαδηλωτών, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί τους προειδοποίησε το Σάββατο να μην βγουν στους δρόμους, κηρύσσοντας την “τελευταία μέρα των ταραχών”.
Ο Σαΐντ Γκολκάρ από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί στην Τσατανούγκα είπε ότι η προειδοποίηση ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είδε τις διαδηλώσεις “ως ένα πολύ απειλητικό για το καθεστώς γεγονός”. Οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες είναι ένα “σημάδι ότι οι άνθρωποι είναι πιο αποφασισμένοι να αμφισβητήσουν το καθεστώς σε σύγκριση με το παρελθόν”, είπε.
«Δυστυχώς…, η ιστορία μας έδειξε ότι είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε επίπεδο βίας για να παραμείνουν στην εξουσία».
Οι Φρουροί της Επανάστασης, οι οποίοι αναφέρονται απευθείας στον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί για την καταστολή της αναταραχής. Μέχρι στιγμής, οι αρχές έχουν βασιστεί κυρίως στις δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής πολιτοφυλακής Basij.
Το ακτιβιστικό πρακτορείο ειδήσεων HRANA ανέφερε το Σάββατο, ότι 283 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στις ταραχές, μεταξύ των οποίων 44 ανήλικοι. Περίπου 34 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν επίσης.
Οι διαδηλώσεις άρχισαν να εμφανίζονται ξανά τη Δευτέρα σε πανεπιστήμια της Τεχεράνης, σύμφωνα με τον λογαριασμό Tasvir1500 στο Twitter.
Οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο πολλών έφηβων κοριτσιών που φέρεται να σκοτώθηκαν ενώ διαδήλωωαν.
Τη Δευτέρα, ο κόσμος φώναξε κατά της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στον τάφο μιας 16χρονης Κούρδης που σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Sanandaj, πρωτεύουσα της επαρχίας Κουρδιστάν, σύμφωνα με την οργάνωση για τα δικαιώματα Hengaw.
ΕΕ: Κυρώσεις στο Ιραν – Τρομοκραική Οργάνωση οι Φρουροί της Επανάστασης
Αρκετές δυτικές δυνάμεις έχουν καταδικάσει την Τεχεράνη για τον θάνατο της Amini και την καταστολή, επιβάλλοντας νέες κυρώσεις σε Ιρανούς αξιωματούχους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε την Κυριακή ότι η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν εάν θα χαρακτηρίσουν τους Φρουρούς της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η στάση της Γερμανίας για το θέμα ήταν «μη εποικοδομητική, ανεύθυνη και παράνομη».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν τους Φρουρούς της Επανάστασης στη λίστα με τις ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις το 2019.