Κόσμος

Energean: Ξεκινά σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο στο «block 2»

Πρόκειται για την έκτη σεισμική έρευνα που πραγματοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια

Μετά την προ δύο ετών συμφωνία Αθήνας – Ρώμης για την υφαλοκρηπίδα των δύο χωρών, ξεκινούν σεισμικές έρευνες στο θαλάσσιο «block 2» – Ιόνιο Πέλαγος – για τον εντοπισμό πιθανών στόχων υδρογονανθράκων.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του ΟΤ, με το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος “Ramform Hyperion” της νορβηγικής PGS να είναι έτοιμο για τις εργασίες σε μία έκταση 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων της συγκεκριμένη παραχώρησης. Τα δικαιώματα έρευνας κι εκμετάλλευσης έχουν μισθωθεί από την κοινοπραξία «Energean – Helleniq Energy (Ελληνικά Πετρέλαια)» με την πρώτη εταιρεία να είναι και ο operator καθώς κατέχει ποσοστό 75%. Οι σεισμικές έρευνες είναι τρισδιάστατες, και υπενθυμίζεται πως οι επενδυτές προχώρησαν στη απευθείας πρόσκτησης 3D δεδομένων, αντικαθιστώντας εκείνη των δισδιάστατων προκειμένου να επιταχύνουν την εξερεύνηση της παραχώρησης.

Οι έρευνες, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές στον ΟΤ, κατέστησαν εφικτές μετά την προ δύο ετών συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία για τον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών.

Μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας

Για τις σεισμικές του Ramform Hyperion, έχει εκδώσει σχετική NAVTEX η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, και οι έρευνες θα γίνουν πολύ μακριά από τη στεριά και συγκεκριμένα στα όρια της υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία. Η Energean, ως operator έχει μεριμνήσει για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων περιβαλλοντικής και κοινωνικής προστασίας. Έτσι, και όπως αναφέρουν πληροφορίες, στη διαδικασία μετέχουν τρεις παρατηρητές Θαλάσσια Ζωής (Maine Mammals Observers), δύο καταγραφείς της έντασης του ήχου της έρευνας, σύνδεσμοι με τους αλιείες και τις τοπικές αρχές, ενώ η όλη διαδικασία θα παρακολουθείται από το Λιμενικό Σώμα.

Πρόκειται για την έκτη σεισμική έρευνα που πραγματοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια. Είχαν προηγηθεί το 2015 οι σεισμικές στον Πρίνο, το 2016 στον Πατραϊκό Κόλπο, στα Ιώαννινα το 2018-2019 και φέτος την περασμένη Άνοιξη στα blocks του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού – block ΒΔ Πελοπόννησος.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός

Αξίζει να σημειωθεί πως οι έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ελληνικές παραχωρήσεις ξεκίνησαν εκ νέου μετά την κυβερνητική απόφαση του περασμένου Απριλίου για την αξιοποίηση του πλούτου των υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην προσπάθεια αυτή με αποτέλεσμα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) σε συνεργασία με τους επενδυτές να συμφωνήσουν σε έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα των ερευνών.

Στο πλαίσιο αυτών των αποφάσεων την περασμένη Άνοιξη η Helleniq Energy με ειδικό σεισμογραφικό σκάφος ερεύνησε τις παραχωρήσεις του Κυπαρισσιακού κόλπου και του Ιονίου. Τους επόμενους μήνες αναμένονται και τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δεδομένων για την ύπαρξη πιθανών στόχων φυσικού αερίου.

πηγή:OT