Κόσμος

Politico: Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης αυξάνει τους κινδύνους ελληνοτουρκικής σύγκρουσης

Η ενεργειακή συμφωνία, η οποία υπεγράφη από την Τουρκία και την Λιβύη, δεν βελτιώνει, αλλά επιδεινώνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με το «Politico», το οποίο ομιλεί ανοιχτά για σύγκρουση ανάμεσα της πατρίδας μας με τον εξ Ανατολών γείτονά μας.

Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων, ο πρεσβευτής της Άγκυρας στην Αθήνα προειδοποιεί ότι «τα πράγματα μπορούν να ξεφύγουν από τον έλεγχο πολύ γρήγορα».

Η ενεργειακή συμφωνία της Τουρκίας με την Τρίπολη αυτόν τον μήνα εντείνει τους κινδύνους ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Στις 3 Οκτωβρίου, η Τουρκία υπέγραψε μια προκαταρκτική συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Λιβυκής ακτής χωρίς να διευκρινίσει εάν οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε ύδατα νότια της Ελλάδας, όπου η Αθήνα λέει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία ότι εκμεταλλεύεται «την ταραχώδη κατάσταση στη Λιβύη για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και να δημιουργήσει μια περιφερειακή ηγεμονία».

Αυτό το σύμφωνο Άγκυρας-Τρίπολης έρχεται σε μια ιδιαίτερα εμπύρετη στιγμή, η οποία επιδεινώνεται μόνο από το γεγονός ότι η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κύπρος θα διεξαγάγουν εκλογές το επόμενο έτος, ρίχνοντας τους κινδύνους του αυξημένου πατριωτισμού των ψηφοφόρων στο γεωπολιτικό μείγμα της Ανατολικής Μεσογείου το 2023.

Αν και Ελλάδα και Τουρκία αλληλοκατηγορούνται τακτικά για προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο με μαχητικά αεροσκάφη, η ρητορική έχει φτάσει πλέον σε ανησυχητικά επίπεδα. Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του θα μπορούσαν «να πέσουν ξαφνικά μια νύχτα». Ερμηνεύοντας αυτό ως άμεση απειλή για τα ελληνικά νησιά, ο Δένδιας προειδοποίησε τους συμμάχους του ότι θα χρειαστεί να πατάξουν την Άγκυρα ή να διακινδυνεύσουν μια νέα κρίση στην Ουκρανία.

«Οι άνθρωποι υποτιμούν τις δυνατότητες σύγκρουσης και υπάρχει η αίσθηση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ ότι έχουμε δει αυτήν την ταινία στο παρελθόν και τίποτα δεν αλλάζει πραγματικά. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει πλέον», είπε ο Ryan Gingeras, καθηγητής στο τμήμα Εθνικής Ασφάλειας στη Ναυτική Μεταπτυχιακή Σχολή στην Καλιφόρνια.

Είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος είναι επικείμενος ή πιθανός, αλλά σημείωσε ότι η στρατιωτική αντιπαράθεση είναι πλέον πιο πιθανή.

«Η ισορροπία δυνάμεων τώρα θεωρείται ότι είναι υπέρ της Τουρκίας, περισσότερο από ό,τι πριν. Η Τουρκία έχει πάει σε πόλεμο πολλές φορές από το 2016 και έχει επικρατήσει. Έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να αλλάξει τις πολιτικές συνθήκες με στρατιωτικές επεμβάσεις σε πολλά μέτωπα».

Όταν πρόκειται για τις εκλογές στην Τουρκία τον Ιούνιο, ο Ερντογάν, το κόμμα του οποίου δεν έχει πλειοψηφική υποστήριξη, στοχεύει να παγιδεύσει κάποιες ψήφους από το εθνικιστικό Καλό Κόμμα.

«Αυτή την ευκαιρία μπορεί να του προσφέρει είτε η Ελλάδα είτε η Συρία», είπε ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής διεθνούς δικαίου και υφυπουργός Παιδείας. «Σε νομικούς όρους, υπάρχει η έννοια της πιθανής κακίας. Μπορεί η Άγκυρα να μην έχει στόχο να σκοτώσει κανέναν, αλλά με την ακραία συμπεριφορά της θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε πόλεμο».