Κόσμος

Handelsblatt: Παράνομοι κινεζικοί αστυνομικοί σταθμοί και στη Γερμανία

Προηγούμενη έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης της τον Σεπτέμβριο, ανέφερε την ύπαρξη υπερπόντιων αστυνομικών τμημάτων (OPS) ήδη σε τουλάχιστον 54 χώρες παγκοσμίως

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών ερευνά υποψίες για πιθανή μυστική δράση της κινεζικής αστυνομίας στη Γερμανία, σύμφωνα με την Handelsblatt. Αφορμή γι’ αυτό στάθηκαν διάφορες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η κινεζική κυβέρνηση φέρεται να διατηρεί παράνομα αστυνομικά τμήματα σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Μια εκπρόσωπος του ΥΠΕΣ δήλωσε στην Handelsblatt: “Παρακολουθούμε το θέμα και επί του παρόντος συντονίζουμε εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε”.

Όπως έδειξε η μη κυβερνητική οργάνωση “Safeguard Defenders” σε έκθεσή της τον Σεπτέμβριο, τέτοια λεγόμενα υπερπόντια αστυνομικά τμήματα (OPS) υπάρχουν ήδη σε τουλάχιστον 54 χώρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων όχι μόνο η Φρανκφούρτη αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι, η Μαδρίτη, το Άμστερνταμ και η Βιέννη.

Σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης, η οποία ασχολείται κυρίως με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εν λόγω αστυνομικά τμήματα στοχεύουν ειδικά Κινέζους αντιφρονούντες, για παράδειγμα στην ισπανική πρωτεύουσα.

“Ενώ μεγάλο μέρος της εργασίας τους συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών σε Κινέζους κατοίκους ή τουρίστες, η ίδια η κινεζική κυβέρνηση έχει παράσχει αποδείξεις ότι ένας σταθμός στη Μαδρίτη συνεργάστηκε ενεργά με την κινεζική αστυνομία για τη διεξαγωγή μυστικών και παράνομων αστυνομικών επιχειρήσεων στην Ισπανία”, αναφέρει η έκθεση.

Το ολλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL Nieuws είχε αναφέρει αυτή την εβδομάδα ότι αντίστοιχοι σταθμοί στο Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ χρησιμοποιούνταν για την παρακολούθηση και παρενόχληση επικριτών του Πεκίνου.

Οι ξένες αστυνομικές δυνάμεις δεν επιτρέπεται γενικά να διεξάγουν επιχειρήσεις στη Γερμανία και χρειάζονται άδεια. Εάν ξένα κράτη διεξάγουν τέτοιες επιχειρήσεις χωρίς άδεια, ενεργούν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η Έσση εξετάζει ύποπτη υπόθεση

Στην Έσση, οι αρχές ερευνούν ήδη αν υπάρχει κινεζικό κυβερνητικό γραφείο που χρησιμοποιείται ως αστυνομικό τμήμα στη Φρανκφούρτη. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε το Σάββατο στο Βισμπάντεν ότι στην έρευνα εμπλέκονται η Κρατική Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών και η Κρατική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. Νωρίτερα, η “Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ) είχε αναφέρει σχετικά.

Εδώ και αρκετό καιρό, οι Κινέζοι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό δέχονται μαζικές πιέσεις από το κινεζικό κράτος. Οι επικριτές του κινεζικού καθεστώτος που ζουν στη Γερμανία αναφέρουν επίσης ότι παρενοχλούνται επανειλημμένα από συμπατριώτες τους που ενεργούν για λογαριασμό του κινεζικού κράτους.