«Ο νόμος τους εμποδίζει να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά αυτός ο νέος νόμος υπερέβη τον παλιό νόμο. Και η βρετανική κυβέρνηση έχει πλέον συνειδητοποιήσει το λάθος της, ότι δημιούργησε αυτό το κενό. Θα προσπαθήσει λοιπόν να κλείσει αυτό το κενό. Δεν πρόκειται να θέσει σε ισχύ αυτές τις νέες διατάξεις. Και θα προσπαθήσει να τροποποιήσει τη νομοθεσία. Και αν το κάνουν αυτό, θα έχουμε μια μεγάλη συζήτηση στη Βουλή για το αν είναι το σωστό. Θα μπορούσε παραδόξως να γίνει μια ευκαιρία να συζητήσουμε αυτό το θέμα με πιο έντονο τρόπο» λέει ο Λόρδος Βέιζι.
Σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ, Ευδοξίας Λυμπέρη, εάν η αλλαγή του νόμου θα διευκολύνει το Βρετανικό Μουσείο να τα επιστρέψει ή θα είναι δυσκολότερο ο Πολ Κάρτλιτζ απαντά: «Θα είναι πιο εύκολα, γιατί το θέμα είναι, το γιατί να αλλάξει ο νόμος, αν νομίζεις ότι όλα είναι όπως θα έπρεπε[…] Εάν θέλουμε να βγάλουμε τα αντικείμενα έξω, πρέπει να αλλάξουμε το νόμο που θα απελευθερώσει τους διαχειριστές να προχωρήσουν σε “απο-απόκτηση”, κάτι που είναι πολύ ευαίσθητο. Αλλά αυτή είναι η ουσία της αλλαγής του νόμου».
Το βρετανικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει την αναθεώρηση του νομοσχεδίου εντός 3 με 5 ετών. Σε αυτό το διάστημα εκτιμάται ότι το ελληνικό αίτημα θα παραμείνει στην επικαιρότητα με την ελπίδα να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.