«Όλα τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο», λέει ο Γερμανός καγκελάριος.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε την Τουρκία την Πέμπτη να σταματήσει τις απειλές κατά της Ελλάδας σε μια διαμάχη για νησιά στην ανατολική Μεσόγειο, καλώντας και τις δύο πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διεθνούς δικαίου.
«Δεν θα έπρεπε οι εταίροι του ΝΑΤΟ να αμφισβητούν ο ένας την κυριαρχία του άλλου», είπε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην ελληνική πρωτεύουσα, αναφερόμενος στο γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και ο ανατολικός γείτονάς της Τουρκία είναι μέλη της νατοικής σμμαχίας.
«Όλα τα θέματα πρέπει να επιλυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε η καγκελάριος, προσθέτοντας με ένα νεύμα προς τον Μητσοτάκη ότι «συμφωνούμε πάρα πολύ σε αυτό».
Η Τουρκία αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά κατοικημένα και ακατοίκητα ελληνικά νησιά στην ανατολική Μεσόγειο μετά την εγκατάσταση στρατευμάτων της Αθήνας στα νησιά. Η Ελλάδα δικαιολόγησε την κίνηση επικαλούμενη την αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας κατά μήκος της τουρκικής δυτικής ακτής.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας έφτασαν σε κρίσιμο επίπεδο με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκτοξεύει άμεσες απειλές κατά των ελληνικών στρατευμάτων σε αυτά τα νησιά, λέγοντας: «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα».
Η επίπληξη του Σολτς προς την Τουρκία, ωστόσο, ήταν λιγότερο σαφής από αυτή που έδωσε η υπουργός Εξωτερικών του, Αναλένα Μπέρμποκ, στην Τουρκία κατά τη διάρκεια μιας περιφερειακής επίσκεψης τον Ιούλιο — προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.
Ο Σολτς πρότεινε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως «χρήσιμος» μεσολαβητής στην αντιπαράθεση. Και η επανειλημμένη επιμονή του στην τήρηση του διεθνούς δικαίου θα μπορούσε να εκληφθεί ως αίτημα προς την Αθήνα να αποσύρει τα ελληνικά στρατεύματα από τα νησιά, τα οποία σύμφωνα με προηγούμενες συμφωνίες έπρεπε να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα.
«Η Μεσόγειος είναι μια περιοχή γεμάτη δυνατότητες, ειδικά οικονομικά, και θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον όλων των γειτόνων να εκμεταλλευτούν πλήρως αυτή την ευκαιρία προς όφελος των αντίστοιχων πληθυσμών τους», είπε ο Σολτς. «Στη συνομιλία μου [με τον Μητσοτάκη] είχα την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι πολύ πρόθυμη να το κάνει, και μπορούμε και πρέπει να το εμπιστευόμαστε».
Ο Μητσοτάκης είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι τα ελληνικά στρατεύματα στα νησιά δεν αποτελούν «απειλή» για την Τουρκία και πρόσθεσε: «Είναι κρίμα που ο Ερντογάν δεν βλέπει και δεν καταλαβαίνει ότι ακολουθεί έναν μάταιο δρόμο όταν λέει συνεχώς ψέματα για την Ελλάδα».