Κόσμος

Bloomberg: Το ισχυρό δολάριο φαίνεται να βλάπτει τις προοπτικές των ΗΠΑ

Σχεδόν οι μισοί από τους οικονομολόγους δήλωσαν ότι οι διεθνείς επιπτώσεις από ένα ισχυρό δολάριο είναι είτε κάπως πιθανό, είτε πολύ πιθανό να διαχυθούν στις ΗΠΑ τους επόμενους 18 μήνες και να επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική.

Το ισχυρό δολάριο είναι πιθανό να επιβαρύνει αρνητικά τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ και θα μπορούσε να μεταβάλει το πόσο ψηλά θα αυξήσει τελικά τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, δήλωσαν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Σχεδόν οι μισοί από τους οικονομολόγους δήλωσαν ότι οι διεθνείς επιπτώσεις από ένα ισχυρό δολάριο είναι είτε κάπως πιθανό, είτε πολύ πιθανό να διαχυθούν στις ΗΠΑ τους επόμενους 18 μήνες και να επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική. Μόλις το 28% θεώρησε ότι η ισχύς του νομίσματος είναι απίθανο να έχει αντίκτυπο.

Το δολάριο έχει αυξηθεί περίπου 13% φέτος έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και καθώς η Fed αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών.

Οι αξιωματούχοι αναμένεται να συνεχίσουν την εκστρατεία τους κατά του πληθωρισμού με άλλη μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη. Η τελευταία πρόβλεψή τους έδειχνε ότι τα επιτόκια θα φθάσουν το 4,4% μέχρι το τέλος του έτους από το σημερινό εύρος-στόχο του 3% έως 3,25%, και θα φτάσουν στο 4,6% το 2023.

Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ και οι συνάδελφοί του προσπαθούν να “δροσίσουν” την οικονομία και να χαλαρώσουν τις πιέσεις στις τιμές με σκόπιμη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στις ΗΠΑ, σημαντική συνιστώσα των οποίων είναι η αξία του δολαρίου. Ένα ισχυρότερο δολάριο τείνει να περιορίζει τον πληθωρισμό μειώνοντας το κόστος των εισαγωγών και μειώνοντας την εγχώρια παραγωγή, καθώς αυξάνει τις τιμές των εξαγωγών.

“Η Fed και οι ομόλογοί της σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να σφυροκοπούν τη ζήτηση για να ανταποκριθούν σε μια παγκόσμια οικονομία με περιορισμένη προσφορά”, δήλωσε η Diane Swonk, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG σε απάντηση σε έρευνα. “Αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν δευτερογενείς επιπτώσεις, αλλά δεν έχουν τρόπο να αντιμετωπίσουν ανοιχτά αυτούς τους κινδύνους, δεδομένων των δικών τους εγχώριων εντολών”.