Κόσμος

Ουκρανία: Ανθρωπιστικό δράμα – Πάνω από επτά εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία μέχρι τον Αύγουστο

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα διεθνών οργανισμών. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες, με σχεδόν το ένα τρίτο να έχει εκτοπιστεί περισσότερες από μία φορές, σύμφωνα με κοινή έκθεση της υπηρεσίας ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή, περισσότερα από έξι εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι ή πρόσφυγες από την Ουκρανία είχαν αποφασίσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους μέχρι τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, συνολικά 14,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει μέχρι τώρα από την Ουκρανία. Τα τρία τέταρτα από αυτούς πήγαν στις τέσσερις γειτονικές χώρες που είναι μέλη της ΕΕ, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Δραματική έκκληση του δημάρχου Κιέβου: Στείλτε κουβέρτες και γεννήτριες, αλλιώς θα παγώσουμε

Δραματική έκκληση στη Δύση για είδη πρώτης ανάγκης λόγω του σκληρού που έχει ήδη φτάσει στην Ουκρανία απηύθυνε μέσω της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο. «Οι Ουκρανοί θα παγώσουν μέχρι θανάτου αυτόν τον χειμώνα, εάν η Δύση δεν στείλει επειγόντως κουβέρτες και γεννήτριες για να τους κρατήσει ζεστούς» είπε ο Κλίτσκο.

Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε ότι οι αυξανόμενες ρωσικές επιθέσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής έχουν αφήσει τη χώρα του στο χείλος μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων μας και να τους προστατέψουμε» είπε, χτυπώντας τις τεράστιες γροθιές του στο τραπέζι. «Αλλά αυτός ο χειμώνας θα είναι σίγουρα μια τεράστια πρόκληση για εμάς» πρόσθεσε.

Τα χτυπήματα της Μόσχας στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και στο ευρύτερο δίκτυο το τελευταίο διάστημα προκαλούν μεγάλες διακοπές στο ρεύμα και δημιουργούν πιεστικό ερώτημα εάν το σύστημα θα αντέξει τους σκληρούς μήνες του χειμώνα. Περίπου το 40% της συνολικής ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από επιθέσεις με drone και πυραύλους που εκτελέστηκαν με εντολή του Σεργκέι Σουροβίκιν, του νεότερου διοικητή της εισβολής του Κρεμλίνου.