Πρόοδος φαίνεται ότι σημειώνεται αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, κάτι το οποίο προέκυψε από τις χθεσινές δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Μάλιστα, ο πρώτος ελπίζει ότι δε θα χρειαστεί να επιστρέψει η τελική απόφαση σε επίπεδο ηγετών, αλλά θα επιλυθεί στο επίπεδο των υπουργών Ενέργειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει οι διαφωνίες των κρατών-μελών για την ενεργειακή κρίση να επιλυθούν στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει το ζήτημα αυτό να γυρίσει και πάλι σε επίπεδο αρχηγών κρατών.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε τα λόγια του πρώην καγκελάριου Βίλι Μπράντ, ο οποίος σε ομιλία του το 1975 – όταν είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Παντείου – είχε θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.
Σημείωσε, ακόμη, ότι Ελλάδα και Γερμανία πρωτοστατούν σε έργα για την πράσινη μετάβαση, φέρνοντας ως παράδειγμα το σχέδιο της Volkswagen στην Αστυπάλαια.
Από τη μεριά του, ο Όλαφ Σολτς σημείωσε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας ήταν εύστοχες, επισημαίνοντας την ανάγκη να πέσουν οι τιμές ενέργειες και να υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στο ζήτημα αυτό. Εκτίμησε ότι οι υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ έχουν «πολλή δουλειά να κάνουν», ειδικά για να αποφύγουν τις ακραίες αυξήσεις τιμών στο φυσικό αέριο.
Ο καγκελάριος εξήρε τα προγράμματα που έχει δρομολογήσει η Ελλάδα για τις εισαγωγές αερίου, ενώ τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση και στις ΑΠΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίστηκαν οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. για τα μέτρα αντιμετώπισης των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συμβουλίου υπουργών Ενέργειας.
Όπως έκανε γνωστό μετά το τέλος της συνεδρίασης των 27 υπουργών ο Τσέχος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Τζόζεφ Σικέλα (η Τσεχία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.), οι υπουργοί συμφώνησαν μεν στην ανάγκη προμήθειας φυσικού αερίου από αξιόπιστους προμηθευτές, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την επιβολή πλαφόν στο TTF. «Η ανησυχία είναι πως θα βεβαιωθούμε ότι το πλαφόν δεν θα μας εμποδίσει στις εισαγωγές φυσικού αερίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σικέλα.