Ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε την επίσκεψή του, αλλά, στις αρχές του μήνα, Μόσχα και Ριάντ καθοδήγησαν έναν όμιλο πετρελαιοπαραγωγών κρατών στην υπερψήφιση της μείωσης της πετρελαϊκής παραγωγής κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. H ενέργεια προκάλεσε ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Ριάντ και ανταλλαγή οργίλων ανακοινώσεων, ενώ ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε τη Σαουδική Αραβία ότι μετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία στο πλευρό της Ρωσίας.
Γιατί δεν τηρήθηκε η συμφωνία
Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, όπως αναφέρουν οι New York Times ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου επηρεάστηκε από την τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας και αδελφού του, πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με τον οποίο η αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής ενδεχομένως να οδηγούσε σε κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου, ακόμα και στα 50 δολάρια το βαρέλι. Aμερικανοί αξιωματούχοι έμαθαν ότι ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ υπέδειξε πως εάν συνέβαινε αυτό η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν θα διέθετε ικανούς πόρους για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων οικονομικής διαφοροποίησης, που συνιστούν τον πυρήνα της εσωτερικής πολιτικής του διαδόχου του θρόνου.
Άλλοι εικάζουν ότι οι Ρώσοι ευθύνονται για τη μεταστροφή της στάσης της Σαουδικής Αραβίας και την αθέτηση των δεσμεύσεών της. Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ διατηρεί στενή συνεργασία με άτομα του περιβάλλοντος Πούτιν και ιδιαιτέρως με τον Αλεξάντερ Νόβακ, αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τη ρωσική ενεργειακή πολιτική.
Τι είχε αναφέρει εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου
Τη σχέση ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας επαναξιολογεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αντιδρώντας στη συμφωνία Ριάντ – Μόσχας για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Πρόκειται για μια απόφαση που ενισχύει το ρωσικό καθεστώς και ενδέχεται να εκτινάξει την τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ, πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.
Αυτό ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν υπήρξε απολύτως σαφής ότι η σχέση Ριάντ – Ουάσιγκτον πρέπει να επαναξιολογηθεί».
Ο Τζον Φ. Κίρμπι, συντονιστής στρατηγικής επικοινωνίας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αμερικανικών «αντιποίνων», υπό τη μορφή μέτρων, όπως πρότειναν εξέχοντα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο, εξοργισμένοι με την απόφαση του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ OPEC Plus.