Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι επέκριναν τη Ρωσία την Πέμπτη για σπατάλη του χρόνου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και διάδοση συνωμοσιών, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «στρατιωτικά βιολογικά προγράμματα» στην Ουκρανία.
«Πόση άλλη από αυτές τις ανοησίες πρέπει να αντέξουμε;» αναρωτήθηκε η πρέσβειρα της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ ζήτησε από το συμβούλιο.
Η Ρωσία έχει θέσει στο παρελθόν τουλάχιστον δύο φορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας το θέμα των προγραμμάτων βιολογικών όπλων στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν προγράμματα βιολογικών όπλων.
Η Ρωσία πιέζει τώρα για επίσημη έρευνα. Έχει συντάξει ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη σύσταση μιας επιτροπής, αποτελούμενης και από τα 15 μέλη του συμβουλίου, για τη διερεύνηση των ισχυρισμών της. Μια τέτοια κίνηση είναι δυνατή -αλλά δεν έχει γίνει ποτέ επίκληση- βάσει της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1975.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ περιέγραψε τις κατηγορίες της Ρωσίας ως «καθαρές κατασκευές που προέκυψαν χωρίς ίχνος αποδείξεων».
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό έχουν δηλώσει εδώ και καιρό ότι δεν γνωρίζουν κανένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.
«Πιστεύετε αλήθεια ότι είμαστε τόσο αφελείς; Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια είπε στο συμβούλιο καθώς υποστήριξε τη δημιουργία επιτροπής για τη διερεύνηση των ισχυρισμών για βιολογικά όπλα. Και συνέχεισε: «Πιστεύετε πραγματικά ότι πιστεύουμε ότι το Πεντάγωνο πρόκειται να ενημερώσει τον ύπατο εκπρόσωπο του Γραφείου Υποθέσεων Αφοπλισμού στον ΟΗΕ για τα μυστικά βιολογικά του προγράμματα στην Ουκρανία;»
Δεν ήταν αμέσως σαφές πότε η Ρωσία θα έθετε το σχέδιο ψηφίσματος σε ψηφοφορία. Ένα ψήφισμα χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία ή τη Βρετανία για να ψηφιστεί. Δυτικοί διπλωμάτες είπαν ότι η κίνηση της Ρωσίας πιθανότατα θα αποτύχει.
Ο Τόμας Γκρίνφιλντ είπε ότι δεν υπάρχουν ουκρανικά εργαστήρια βιολογικών όπλων που να υποστηρίζονται από την Ουάσιγκτον. Σημείωσε ότι η Ουκρανία -όπως πολλές χώρες- έχει μια υποδομή εργαστηρίου δημόσιας υγείας για να προστατευθεί από μολυσματικές ασθένειες.
Απευθυνόμενος στο συμβούλιο, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή η συνάντηση είναι ένα κολοσσιαίο χάσιμο χρόνου… μια προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή από τις φρικαλεότητες που πραγματοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και μια απελπισμένη τακτική για να δικαιολογήσουν έναν αδικαιολόγητο πόλεμο».