Κόσμος

Η COP27 στο σταυροδρόμι πολλαπλών προκλήσεων

Ο Γκουτέρες, επίσης ορθά, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον πλανήτη, που κοντεύει να απωλέσει την εμπειρία της άνοιξης και του φθινοπώρου

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, γνωστή και ως COP27, είναι προγραμματισμένη να εγκαινιάσει τις εργασίες της σε ελάχιστες ημέρες, στις αρχές Νοεμβρίου, στην Αφρική, όπως φρόντισε να υπενθυμίσει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Γκουτέρες, επίσης ορθά, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον πλανήτη, που κοντεύει να απωλέσει την εμπειρία της άνοιξης και του φθινοπώρου και που «λιώνει» από υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και ψύχεται από ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα.

Έχουν επισημανθεί οι κίνδυνοι να μείνουν στο απυρόβλητο της κριτικής ισχυροί επιχειρηματικοί κολοσσοί, που επιβαρύνουν δυσανάλογα την ατμόσφαιρα.

Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης περιβαλλοντικής πολιτικής αναρωτιούνται εάν το γεγονός μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που θέτει μια ταραχώδης χρονιά για την ενέργεια και το κλίμα.  Ερώτημα κεντρικό που τίθεται είναι εάν θα μπορέσει η COP27 να τηρήσει τις υποσχέσεις της Γλασκώβης, ιδίως για την αφρικανική ήπειρο, τη στιγμή που, εκ των πραγμάτων, καλείται να προσαρμοστεί στις ενεργειακές και κλιματικές διακυμάνσεις των τελευταίων μηνών;

Καλό είναι να έχουμε υπ’ όψιν ότι οι αλλαγές, που συντελούνται, είναι πολλαπλές και κινούνται σε διαφορετικά επίπεδα

Πρόκειται για αλλαγές στη χώρα προμήθειας φυσικού αερίου και πετρελαίου από μεγάλους εισαγωγείς Πρόκειται ακόμη για την αύξηση των τιμών για όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος και ανεξαρτήτως περιοχής.

Επιπλέον, ορισμένες χώρες, ακόμη και ευρωπαϊκές χώρες το σκέπτονται σοβαρά, επανασυνδέονται με τον άνθρακα, γνωστό για τη ρύπανση του, και την πυρηνική ενέργεια.

Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να τη διαταράσσει μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας, των αυξημένων βροχοπτώσεων και των τροπικών καταιγίδων.

Επομένως, ολόκληρος ο πληθυσμός της γης πρέπει να αντιμετωπίσει, ταυτόχρονα, ένα τεράστιο πεδίο δυσκολιών. Μερικές από αυτές προκύπτουν από τη δική του καταναλωτική δραστηριότητα, ενώ άλλες από τις στρατιωτικές αποφάσεις που λαμβάνουν κυβερνήσεις.

Τέλος, ξεσπούν σοβαρές πανδημίες, τα ακριβή αίτια των οποίων δεν έχουν ακόμη πλήρως διευκρινιστεί, και, ενδεχομένως, να μην διευκρινιστούν ποτέ.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα, που παραπέμπει σε μια πολλαπλότητα τομέων, σε μια πολλαπλότητα αιτίων και αποτελεσμάτων, στην οποία θα κληθεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις ο κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητος αριθμός των σχεδόν διακοσίων χωρών, που συμμετέχουν στην COP27, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα φιλόδοξη ως προς τις στοχεύσεις της, παρά το ότι οι προκλήσεις παραμένουν πολλαπλές.