Ελλάδα

1940: Η έπαρση της σημαίας στο Καστελόριζο και οι ευχές από την κυρά Ρηνιώ στην Κίναρο

Γιορτάζοντας την Eπέτειο του «ΟΧΙ»

Το ιστορικό «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου στους επίδοξους κατακτητές της Ελλάδας γιορτάζει σήμερα η χώρα με το βλέμμα να είναι στραμμένο στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης όπου θα δώσουν το «παρών» τα μαχητικά Rafale και τα τεθωρακισμένα Marder.

Υπάρχουν γωνιές της Ελλάδας όπου οι εορτασμοί έχουν ακόμα μεγαλύτερο «βάρος», όπως για παράδειγμα το Καστελόριζο ή η Κίναρος. Στα δύο νησιά «ταξίδεψε» το πρωί της Παρασκευής (28/10) ο ΑΝΤ1 με τους φαντάρους στο ακριτικό Καστελόριζο να σκορπούν ρίγη συγκίνησης κατά την έπαρση της σημαίας. «Χαμογελούμε, είμαστε συγκινημένοι και νιώθουμε ευγνωμοσύνη σε όσους κάνουν εξαιρετική δουλειά προστατεύοντας το νησί μακριά από τα σπίτια τους» είπε χαρακτηριστικά ο αντίδημαρχος Καστελορίζου, Στράτος Αμύγδαλος.

Λίγο αργότερα στον ΑΝΤ1 μίλησε και η κυρία Ρηνιώ, η μοναδική κάτοικος της Κινάρου, ενός νησιού το οποίο έχει μπει στο στόχαστρο της Τουρκίας με υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών ή UAV. Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, φέτος στο νησί σήκωσε δύο ελληνικές σημαίες. Ερωτηθείσα για το αν φοβάται κάθε φορά που πραγματοποιούνται υπερπτήσεις απάντησε «δεν τους φοβάμαι, κανείς να μην τους φοβάται, θάρρος».

Γιορτάζοντας την Eπέτειο του «ΟΧΙ»

Συμπληρώνονται 82 χρόνια σήμερα από το «ΟΧΙ» της Ελλάδας απέναντι στους Ιταλούς εισβολείς του Μπενίτο Μουσολίνι. Η Επέτειος του «ΟΧΙ» μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι στον Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά την 28η Οκτωβρίου του 1940.

Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Επίσης, πολλές ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως γιορτάζουν την Επέτειο του ΟΧΙ.

Λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre», (προφέρεται από τα γαλλικά, αλόρ, σε λα γκερ, δηλαδή, Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταλικών αιτημάτων.