«Δεν θα επιτρέψουμε την αισχροκέρδεια να απειλήσει την κοινωνία», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στην πρόσφατη κυβερνητική ανακοίνωση για μηχανισμό φορολόγησης υπερεσόδων και στον κλάδο της προμήθειας ενέργειας.
Σε παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε ότι την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή και υπουργική απόφαση, που θα φορολογεί τα υπερέσοδα που θα δημιουργηθούν στον κλάδο της προμήθειας, για το ενδεκάμηνο μέχρι τον Νοέμβριο.
Όπως επισήμανε ο κ. Σκρέκας, έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση μηχανισμός φορολόγησης υπερκερδών στην παραγωγή, (και τώρα) «ερχόμαστε και κλείνουμε και το παράθυρο στην προμήθεια».
Ο κ. Σκρέκας είπε επίσης ότι μέχρι τώρα «έχουμε εισπράξει πάνω από 2,2 δισ. ευρώ», ενώ αναφέρθηκε και σε έρευνα για τα υπερκέρδη που έχουν φορολογήσει άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και (με τα έως τώρα στοιχεία) φαίνεται ότι «η Ελλάδα έχει φορολογήσει τα περισσότερα υπερέσοδα».
«Θα ζητήσουμε από τη ΡΑΕ να εξετάσει, για όλα τα 27 κράτη-μέλη, τι έχουν ανακτήσει από υπερέσοδα», προσέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ενέργειας αναφορικά με το θέμα αναφέρθηκε στην τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή, σημειώνοντας πως με το νέο μηχανισμό καλύπτεται όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας με τρόπο ώστε τελικά να μειώθει και να εξαλειφθεί η πιθανότητα, όπως είχε χαρακτηριστικά, κάποιος να κερδίσει πολλά παραπάνω».
Στο ερώτημα για το ύψος της φορολογίας και αναμενόμενα κέρδη, ο υπουργός Ενέργειας είπε: «Στον κλάδο της παραγωγής ήδη ανακτούμε. Έχουμε θέσει ένα οριζόντιο “πλαφόν” ανάλογα με την τεχνολογία της κάθε παραγωγικής μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας και τη διαφορά από το “πλαφόν” που έχουμε θέσει μέχρι τη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι μεγαλύτερη, την ανακτούμε». Διευκρίνισε στη συνέχεια ότι «Φορολογούμε αυτό το ποσό και το επιστρέφουμε πίσω στους λογαριασμούς του ρεύματος. Αντίστοιχα θα κινηθούμε και στον κλάδο της προμήθειας, δηλαδή θα υπάρχει μια εύλογη τιμή με την οποία θα πρέπει να τιμολογεί την ηλεκτρική ενέργεια ο εκάστοτε προμηθευτής. Οποιαδήποτε διαφορά πάνω από αυτή την εύλογη τιμή θα ερχόμαστε και θα την ανακτούμε, θα την οδηγούμε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα την επιστρέφουμε στους λογαριασμούς του ρεύματος, ώστε να διασφαλίσουμε χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος στους συμπολίτες μας».
Όσον αφορά στην επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως στόχος είναι«να απορροφούμε το 80-90% της αύξησης. Η τιμή “στόχος” δηλαδή που είχαμε για τον Σεπτέμβριο θα παραμείνει ίδια και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Άρα η επιδότηση θα είναι αντίστοιχη, ώστε να μπορεί να μειώνεται ο λογαριασμός ρεύματος έως και κάτω από το 50% από αυτούς τους λογαριασμούς που θα έρχονταν, αν δεν υπήρχε αυτή η επιδότηση», τόνισε ο κ. Σκρέκας.