Η αλληλεγγύη είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα Τα Νέα πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα.
«Η Ευρώπη στο σύνολό της υποφέρει από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και είμαι πεπεισμένος: Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση μόνο με αλληλεγγύη», είπε ο Σολτς σύμφωνα με την εφημερίδα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σολτς επισκέφθηκαν την Πέμπτη τους αρχαίους ναούς στην Ακρόπολη στην Αθήνα.
Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας έχουν βελτιωθεί μετά την ελληνική κρίση χρέους που ξέσπασε στα τέλη του 2009 και ανάγκασε την Αθήνα να υπογράψει τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης με σκληρούς και αντιδημοφιλείς όρους λιτότητας, πολλά από τα οποία προτάθηκαν από τη Γερμανία.
Η Ελλάδα βγήκε από την τελευταία της διάσωση το 2018. Ανυπομονούσε για μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη πριν από την πανδημία του COVID-19 και την ενεργειακή κρίση που έχει συγκλονίσει την Ευρώπη.
Οι υπουργοί και οι ηγέτες της ΕΕ αγωνίζονται να συμφωνήσουν σε έναν τρόπο περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου και να βοηθήσουν τους πολίτες τους να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.
Περίπου 15 κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, επιθυμούν ένα ανώτατο όριο τιμών σε όλη την ΕΕ, επικαλούμενες την πληθωριστική πίεση που εξαπέλυσαν στις οικονομίες τους οι πρόσφατες εκρήξεις των τιμών του φυσικού αερίου. Η Γερμανία ηγείται μιας μικρής ομάδας κρατών που αντιτίθενται στα ανώτατα όρια τιμών.
Ο Σολτς αναμένεται να συζητήσει το θέμα με τον Μητσοτάκη την Πέμπτη, μαζί με την έξαρση των εντάσεων μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας.
Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να βασιστεί στην υποστήριξη της Γερμανίας για το θέμα, ο Scholz απάντησε: «Δεν είναι αποδεκτό για έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την κυριαρχία του άλλου».
Είπε στην εφημερίδα ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι «σημαντικές όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά για την Ευρώπη συνολικά» και ότι η Γερμανία πιστεύει ότι τα ανοιχτά ζητήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου με βάση το διεθνές δίκαιο.