Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτη σε ένα μαυσωλείο της πόλης Σιράζ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης η οποία αναρτήθηκε στο κανάλι της στο Telegram.

Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, σύμφωνα με τον νεότερο, αναθεωρημένο προς τα κάτω απολογισμό.

 Η μαχητική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την επίθεση στο σιιτικό μουσουλμανικό ιερό στο Ιράν, κλιμακώνοντας την ένταση σε μια χώρα που “πνίγεται” από ένα κύμα διαδηλώσεων.

Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνέλαβαν έναν ένοπλο. Η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για προηγούμενες επιθέσεις στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων δύο βομβιστικών επιθέσεων το 2017 που είχαν στόχο το κοινοβούλιο του Ιράν και τον τάφο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

Η δολοφονία σιιτών προσκυνητών την Τετάρτη έγινε την ίδια ημέρα που οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με διαδηλωτές για τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ahmad Vahidi κατηγόρησε τις διαδηλώσεις που σαρώνουν το Ιράν ότι άνοιξαν το έδαφος για την επίθεση στο Σιράζ, και πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είπε ότι το Ιράν θα απαντήσει, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Η εμπειρία δείχνει ότι οι εχθροί του Ιράν, αφού απέτυχαν να δημιουργήσουν διάσπαση στις ενωμένες τάξεις του έθνους, παίρνουν εκδίκηση μέσω της βίας και του τρόμου», είπε ο Ραϊσί, μιλώντας πριν το Ισλαμικό Κράτος ανακοινώσει την ανάληψη ευθύνης.

«Αυτό το έγκλημα σίγουρα δεν θα μείνει αναπάντητο και οι δυνάμεις ασφαλείας και επιβολής του νόμου θα δώσουν ένα μάθημα σε όσους σχεδίασαν και πραγματοποίησαν την επίθεση».