Nέα της αγοράς

Dimand: Έκλειδε δύο νέα κτήρια κοντά στο «Μινιόν» – Υπομονή για Βοτανικό και Ελληνικό

«Ένα έργο που θα βοηθήσει σημαντικά την κοινωνία, την ομάδα, την περιοχή»

Δύο νέα κτήρια, πέριξ της Πλ. Ομονοίας και κοντά στο εμβληματικό κτήριο του «Μινιόν» έχει «κλείσει» η μεγαλύτερη εγχώρια εταιρεία αναπτύξεων ακινήτων Dimand. Όσον αφορά στο ιστορικό πολυκατάστημα που θα ανακατασκευάσει μετατρέποντάς το σε σύγχρονο κτήριο μικτών χρήσεων (εμπορικά, γραφεία κ.α.), μέσα στον επόμενο μήνα ξεκινάει η κατασκευή της όψης τους ενώ ήδη η εισηγμένη είναι σε επαφές με την αγορά για να καθοριστεί το μίγμα χρήσεων αλλά και να «κλείνουν» σταδιακά οι χρήστες.

Συνεχίζεται το επενδυτικό πλάνο

Αυτά ανέφερε χτες, μεταξύ άλλων, ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, Chairman & CEO, Dimand, στην 23η Prodexpo, συμπληρώνοντας ότι παρά την κρίση «έχουμε μάθει και εφαρμόζουμε πολύ καλά την προσαρμοστικότητα. Τους επόμενους 18 μήνες θα είμαστε πιο προσεκτικοί, αλλά δεν έχουμε μειώσει ποτέ τον ρυθμό των 20 έργων μας. Δε φοβόμαστε να κρατήσουμε τη μηχανή παραγωγής ενεργή». Άλλωστε, η είσοδος στο ΧΑ «απαίτησε» και σχετικό επιπλέον στρεσάρισμα των οικονομικών και των προοπτικών. «Το σημαντικό είναι ότι μετά και την εισαγωγή μας στο Χρηματιστήριο η μητρική μας εταιρεία είναι αδάνειστη, και δανειζόμαστε ανά project. Έχουμε 20 έργα σε εξέλιξη σε διαφορετική ωρίμανση το καθένα και παρακολουθούμε πολύ στενά την αύξηση του κόστους των υλικών και του χρήματος», σημείωσε ο κ. Ανδριόπουλος.

Ο Βοτανικός, το γήπεδο, τα γραφεία

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η DIMAND θα εμπλακεί με κάποιον τρόπο στην κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό, ένα project που αναμένεται να έχει ορίζοντα 5ετίας, βάσει της εμπειρίας που υπάρχει από ανάλογα εγχειρήματα (αν και της ΑΕΚ απαίτησε πολύ περισσότερο χρόνο, σχεδόν 9,5 χρόνια). Ενώ το χαρακτήρισε ως το πιο πολυπαραγοντικό γήπεδο που έχει γίνει ποτέ. «Ένα έργο που θα βοηθήσει σημαντικά την κοινωνία, την ομάδα, την περιοχή», σημείωσε.

Όσον αφορά την αγορά γραφείων ο κ Ανδριόπουλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η αγορά προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό των προηγούμενων ετών της ύφεσης (από το 2007 έως το 2018) και εκτίμησε ότι για τα επόμενα 2-4 χρόνια θα υπάρχει ένας ικανοποιητικός ρυθμός ζήτησης για γραφεία. «Στη διετία, θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης», ανέφερε.

Ειδικότερα, μιλώντας για το εν εξελίξει έργο του Πύργου του Πειραιά, έκανε λόγο για έναν αστικό μύθο που διατηρήθηκε για 47 χρόνια, καθώς από τις μελέτες διαπιστώθηκε απόκλιση μόλις κατά 2,2 εκατοστά σε ένα κτίριο 24 ορόφων. «Για ένα τέτοιο κτίριο που παραλάβαμε το 2020, το γεγονός ότι τον Οκτώβριο 2023 θα το εγκαινιάσουμε, μιλάμε για έναν αξιοζήλευτο χρόνο ευρωπαϊκών επιπέδων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Ελληνικό και η αστική ανάπλαση

Για το project του Ελληνικού ανέφερε ότι απαιτείται υπομονή, καθώς τους επόμενους 24 μήνες πρόκειται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, όπως την αύξηση της τιμής του χρήματος λόγω της αύξησης των επιτοκίων και του πληθωρισμού, αλλά και μία ενδεχόμενη ύφεση. «Μιλάμε με τη Lamda από το 2018 και μόλις εξαντληθούμε και οι δύο από τη… συζήτηση θα ξέρουμε αν θα υπάρξει εμπλοκή μας στο Ελληνικό, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις εργασίες στο ξενοδοχείο MOXY στην Ομόνοια, ο κ. Ανδριόπουλος έκανε γνωστό ότι βρέθηκαν πάνω από 70 τόνοι αμίαντου, για την αφαίρεση και την καταστροφή του οποίου, το κόστος ανήλθε σε πάνω από 400 χιλιάδες ευρώ. «Είχαμε μία συνολική αντίληψη για το κέντρο της Αθήνας, γι΄ αυτό και η εταιρεία δραστηριοποιείται σε Πατησίων, Ομόνοια, Αιόλου, Πλατεία Κοτζιά», σημείωσε.

Η Βόρεια Ελλάδα

Αναφορικά με τα επόμενα μεγάλα projects γενικότερα, πρόκειται για το ΜΙΝΙΟΝ, ενώ σημείωσε ότι «προετοιμάζουμε κάποια μεγάλα ακίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη». Τόνισε επίσης ότι κοντά στην ολοκλήρωση βρίσκεται το έργο «Kaizen Campus» στο Μαρούσι, και επεσήμανε τη νέα επένδυση στην Δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.

«Εκεί θα υλοποιήσουμε το μεγαλύτερο «πράσινο» logistic της Βορείου Ελλάδας, το οποίο σκοπεύουμε να έχει σημαντική προστιθέμενη αξία για τους χρήστες του», όπως είπε. «Τη Θεσσαλονίκη την κοιτάμε από το 2015, έχουμε επενδύσει στη δυτική πλευρά της πόλης, με δύο projects και έχουμε αγοράσει και τα ακίνητα της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ ώστε να αναπτύξουμε τα πρώτα logistics υψηλής προστιθέμενης αξίας, με κέντρα επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων (data centers), ή κέντρα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) που θα συνδυάζονται με logistics», σημείωσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για τις περιοχές ανά την Ελλάδα και για τους κλάδους που παρουσιάζουν αυτή την στιγμή τις μεγαλύτερες προοπτικές ο κ. Ανδριόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κομμάτι του τουρισμού, που μπορεί να αναδείξει πολλές και διαφορετικές περιοχές της χώρας, σε συνδυασμό ωστόσο με τις απαιτούμενες υποδομές: «Θα πρέπει να υπάρχει στρατηγική σε βάθος χρόνου με επενδύσεις στις υποδομές. Δε θεωρώ ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι ο καταλύτης για να επενδύσει στη χώρα κάποιος. Το ζήτημα είναι πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, τί θα γίνει με την ύφεση», σημείωσε.

Μιλώντας για το επενδυτικό κλίμα στη χώρα, ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε ότι: «Η Ελλάδα από μόνη της είναι μία μεγάλη ευκαιρία. Επειδή έχει μείνει αρκετά πίσω, έχει μεγάλες δυνατότητες». Όπως τόνισε, «η αύξηση του τουρισμού γεμίζει τη χώρα μας με ευκαιρίες», ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «πρέπει από σήμερα να αποφασίσουμε για τις στρατηγικές υποδομές, προκειμένου να αποφύγουμε τη δυσφήμιση». Τέλος, ο επικεφαλής της Dimand εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, αλλά, όπως είπε, «όσο περνάνε τα χρόνια γίνομαι πιο σκληρός ρεαλιστής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο