Τα ζητήματα της ενέργειας και της οικονομίας κυριάρχησαν στο γεύμα εργασίας που είχαν σήμερα στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Όπως ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι του μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων οι δύο ιθύνοντες επικεντρώθηκαν στις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβουν οι χώρες τους με στόχο την ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα στην Ευρώπη και την απεξάρτηση του από τον άνθρακα. Ως προς τα ζητήματα της ενέργειας επιβεβαίωσαν την αρχή της αλληλεγγύης ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία και την αποφασιστικότητα τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει σε σχέση με τον περιορισμό των εκπομπών αερίων.
Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της ενίσχυσης της Άμυνας της Ευρώπης προς την κατεύθυνση που υιοθέτησε η σύνοδος κορυφής των Βερσαλλιών η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο. Τέλος συζητήθηκαν το ζήτημα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας αλλά και το ζήτημα των σχέσεων με την Κίνα ενόψει της μετάβασης του Γερμανού καγκελάριου στο Πεκίνο.
Μετά τις συνομιλίες, ο Σολτς είπε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια «πολύ καλή και σημαντική συζήτηση» που κάλυψε τον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό, τις αυξανόμενες τιμές και τα κοινά αμυντικά έργα.
«Η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται κοντά και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις μαζί», είπε σε ένα tweet.
Λίγες στιγμές πριν από την άφιξη του Σολτς, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν είχε υποβαθμίσει τυχόν ρήγματα, λέγοντας ότι το γαλλογερμανικό ζευγάρι ήταν πάντα σε θέση να ξεπεράσει τις δυσκολίες που προέκυπταν κατά καιρούς.
«Η σημερινή συνάντηση αντικατοπτρίζει ότι αυτή η φιλία παραμένει ζωντανή», είπε ο Βέραν.
Αλλά ο αριθμός των θεμάτων για τα οποία η Γαλλία και η Γερμανία – τα δύο πλουσιότερα και πιο ισχυρά μέλη της ΕΕ – διαφωνούν, αυξάνεται, από την αμυντική στρατηγική του μπλοκ έως την απάντησή του στην ενεργειακή κρίση, τις σχέσεις με την Κίνα και ακόμη και τη δημοσιονομική πολιτική.
Οι δυσκολίες προκύπτουν καθώς η ΕΕ αγωνίζεται να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με το αν θα μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Επηρεάζει επίσης τα σχέδια της Ευρώπης να κατασκευάσει την επόμενη γενιά των μαχητικών αεροσκαφών, τα έργα αγωγών φυσικού αερίου σε όλη την ΕΕ και τα γερμανικά σχέδια να αφήσει την Κίνα να επενδύσει στα λιμάνια της.
Η απόφαση του Μακρόν την περασμένη εβδομάδα να αναβάλει μια κοινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπογράμμισε την απογοήτευση του Γάλλου προέδρου. Το Βερολίνο κατηγόρησε τις υλικοτεχνικές δυσκολίες και μείωσε το ρήγμα.