Η Τζόρτζια Μελόνι δεν επιφύλασσε τελικά εκπλήξεις στην ομιλία της το βράδυ της Τρίτης, στην οποία περιέγραψε τους γενικούς στόχους, τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές της τρικομματικής κυβέρνησής της, όπως το θέλει το ίδιο το συνταγματικό κείμενο της γείτονος. Τάχθηκε υπέρ του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκε μέχρι και στις ρίζες του δυτικού πολιτισμού, την Αρχαία Ελλάδα και την Ιταλία, αφήνοντας μοναχά ανοιχτή την πόρτα για μια πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική.
Συγκεκριμένα, η Μελόνι εξήγησε, όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η ιταλική προσέγγιση δεν πρόκειται να «εμποδίσει και να σαμποτάρει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», αλλά, απεναντίας, να κάνει την κοινοτική μηχανή να λειτουργήσει καλύτερα. «Η Ιταλία θα σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες», διαβεβαίωσε.
Η Ε.E. είναι «ένα κοινό σπίτι για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δύσκολα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα κράτη μέλη μόνα τους», πρόσθεσε, κρίνοντας ότι η ΕΕ δεν έχει κάνει αρκετά σε αυτόν τον τομέα, κατά το παρελθόν.
Επανήλθε, μάλιστα, τονίζοντας σθεναρά ότι «η Ιταλία είναι πλήρως μέρος της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου».
Ωστόσο, η Μελόνι έχει φιλορώσους εταίρους στον συνασπισμό της. Πρόκειται για τον επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι και, σε κάποιο βαθμό, τον πρόεδρο της Φόρτσα Ιτάλια! Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Παρά το εμπόδιο αυτό, η Μελόνι υποσχέθηκε ότι η Ιταλία θα παραμείνει «αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Ουκρανίας, που αντιτίθεται στη ρωσική επιθετικότητα».
Ακόμη, αναφέρθηκε στο ενεργειακό ζήτημα και είπε: «Η υποχώρηση στον ενεργειακό εκβιασμό (σ.σ.: του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν )δεν θα έλυνε το πρόβλημα, θα το έκανε χειρότερο, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω αξιώσεις και εκβιασμούς και μελλοντικές αυξήσεις τιμών ενέργειας ακόμη μεγαλύτερες από αυτές που γνωρίζαμε τους τελευταίους μήνες».
Ωστόσο, η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν παρέλειψε το μεταναστευτικό ζήτημα, στο οποίο έκανε σε σκληρή νεοακροδεξιά γλώσσα ο Μ. Σαλβίνι. Η Μελόνι δεν κινήθηκε μακριά από την προβληματική του Σαλβίνι, λέγοντας ότι η κυβέρνησή της σκοπεύει να «σταματήσει τις παράνομες αναχωρήσεις» από την Αφρική προς τη χερσόνησο: «Αυτή η κυβέρνηση θέλει να σταματήσει τις παράνομες αναχωρήσεις (σ.σ.: από την Αφρική) και να διαλύσει τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων στη Μεσόγειο Θάλασσα».