Ο αριθμός των ξένων τουριστών στην Ελλάδα έχει υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό, χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει το ρεκόρ πριν από την πανδημία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Από τον Ιανουάριο έως το τέλος Αυγούστου, 19,12 εκατομμύρια ξένοι ξεκίνησαν για να ανακαλύψουν την Ακρόπολη ή τα νησιά του Αιγαίου, άλμα 121% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, έτος που εξακολουθεί να επιβαρύνεται από τους περιορισμούς που συνδέονται με τον Covid-19 , ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Μόνο για τον μήνα Αύγουστο, την παραδοσιακή « αιχμή » της τουριστικής περιόδου στη Μεσόγειο, ο αριθμός των ξένων τουριστών ξεπέρασε τα 5,8 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 44% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021.
Ενώ η τουριστική βιομηχανία είναι η κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας, ο αριθμός των αλλοδαπών που διαμένουν στη χώρα παραμένει κάτω από το 2019, που θεωρείται ρεκόρ που είχε συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά την ύφεση των ετών της κρίσης. Το πρώτο οκτάμηνο του έτους, η πτώση έφτασε το 12,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019, η πτώση ήταν 13,3%.
Εκτός από τον πληθωρισμό, ο οποίος επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς πολλών νοικοκυριών στην Ευρώπη, ο τουρισμός έχει υποφέρει ιδιαίτερα από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με μείωση 93% στον αριθμό των Ρώσων τουριστών, που αγαπούν πολύ τις παραλίες Κρήτης ή Κέρκυρας, το πρώτο οκτάμηνο του έτους. Από την άλλη, οι Βρετανοί, που εξακολουθούν να στερούνται παραμονές στο εξωτερικό το 2021, έχουν βρει τα αγαπημένα τους μέρη για διακοπές. Από τον Ιανουάριο έως το τέλος Αυγούστου, ο αριθμός τους που εισήλθε στην Ελλάδα υπερτετραπλασιάστηκε (+316%) σε περίπου 3 εκατομμύρια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ακολουθούν οι Γερμανοί με 2,89 εκατομμύρια επισκέπτες το πρώτο οκτάμηνο του 2022 (+88,6%) και οι Γάλλοι με 1,3 εκατομμύρια (+69,7%).
Αν οι βασικοί παράγοντες του κλάδου δείχνουν την ικανοποίησή τους εδώ και εβδομάδες στα ελληνικά ΜΜΕ, γεννώνται πολλά ερωτήματα για το μέλλον ενός κλάδου που αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Κάποια νησιά απειλούνται με κορεσμό ενώ άλλα έχουν γίνει τόσο ακριβά που είναι απρόσιτα για πολλούς Έλληνες. Στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, για παράδειγμα, όπως και σε άλλα νησιά, οι ενοικιάσεις διακοπών έχουν γίνει τόσο διαδεδομένες που οι ντόπιοι, ιδιαίτερα οι φοιτητές και οι δημόσιοι υπάλληλοι, δυσκολεύονται πολύ να βρουν κατάλυμα.