Την άποψη του Γάλλου ιστορικού – οθωμανολόγου Ο. Μπουκιέ φιλοξενεί η γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Σύμφωνα με τον Γάλλο Ιστορικό, ο Ερντογάν είναι ένας νεοθωμανικού τύπου πολιτικός ηγέτης, με έντονη ανθελληνική ρητορεία και επεκτατική διάθεση.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να ενσαρκώσει το τουρκικό πολιτικό Ισλάμ του 21ου αιώνα. Περισσότερο όμως παρά για την ανασύσταση μιας αυτοκρατορίας, είναι πρωτίστως για εκλογικούς σκοπούς που χρησιμοποιεί τη διεθνή σκηνή, αναλύει, σε φόρουμ στον «Κόσμο», ο Ολιβιέ Μπουκέ, καθηγητής Οθωμανικής ιστορίας.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: ένας σουλτάνος που ακολουθεί μια πολιτική αντιδυτικής νεο-οθωμανικής επέκτασης; Μπορεί. Ας ακούσουμε όμως προσεκτικά τις ομιλίες που κάνει με αυξανόμενο ρυθμό. Ας μην υπερεκτιμούμε τη σημασία που δίνει στη διεθνή πολιτική. Μεταξύ της εθνικής εορτής της 29ης Οκτωβρίου 2022 και του εορτασμού της εκατονταετηρίδας από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου 2023, ο Ερντογάν σκέφτεται και ενεργεί σύμφωνα με μια ενιαία προθεσμία: τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη της άνοιξης του 2023.
Η δράση του στο εξωτερικό πηγάζει από μια προσωπική φιλοδοξία, η οποία υπακούει σε μια πολιτική της ιστορίας. Γιατί, σε αντίθεση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πρέπει να αντιμετωπίσει την κάλπη. Περισσότερο από την ανασύσταση μιας αυτοκρατορίας, την εισβολή ενός γείτονα ή τη μετατόπιση των συνόρων, θέλει να κερδίσει τις εκλογές. Αλλά έχει ένα πρόβλημα: έχει χτίσει τη δημοτικότητά του γύρω από τις αξίες του πολιτικού του σχηματισμού, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ωστόσο, οι δικαστές βρίσκονται στα χέρια της εξουσίας και τα σκάνδαλα διαφθοράς έχουν πολλαπλασιαστεί. Όσο για την ανάπτυξη, είναι απλώς μια ανάμνηση: η μέση αγοραστική δύναμη είχε τριπλασιαστεί από το 2002, αλλά μεταξύ 2013 και 2022, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε από 12.600 δολάρια σε 7.500 δολάρια.
«Είσαι έτοιμος»; Ο Ερντογάν ρωτά συχνά τη βάση του. Σίγουρα όχι για να γίνει ένα φτωχό αλλά περήφανο έθνος. Ο Πούτιν έβαλε αυτό το στοίχημα, δεν το έκανε. Για να κάνει τον κόσμο να ξεχάσει τα ρεκόρ πληθωρισμού (το επίσημο ποσοστό 83% ετησίως είναι υποτιμημένο), παρουσιάζεται ως ο πρόεδρος των επενδύσεων του αύριο.
Προετοιμασία του έθνους για πόλεμο
Στις ομιλίες του, η διεθνής πολιτική έρχεται μετά τη λιτανεία των προσώπων που δημιουργήθηκαν για τις κοινωνικές κατοικίες, την κατασκευή υποδομών και το άνοιγμα νοσοκομειακών κλινών. Κρατάει σε φόρμουλες-σοκ, μπράβο όπου καλεί την ιστορία με στοχαστικές προκλήσεις.
Στις 3 Σεπτεμβρίου, στη Σαμψούντα, στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ο Μουσταφά Κεμάλ είχε αποβιβαστεί στις 19 Μαΐου 1919, πριν ξεκινήσει τον πόλεμο της ανεξαρτησίας που έληξε με νίκη κατά των ελληνικών στρατευμάτων κατοχής, προειδοποίησε τον μεσογειακό γείτονά του: «Κι εσύ Ελλάδα. κοιτάξτε την ιστορία, επιστρέψτε στην ιστορία (…) Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη».