Κόσμος

Ενέργεια: Ραντεβού σε ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα

 Δεν εκπλήσσει ιδιαίτερα, πλέον, ότι μια Σύνοδος Κορυφής απέβη ουσιαστικά άκαρπη, αλλά, κυρίως, ότι το επόμενο ραντεβού για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος ορίσθηκε για τον… χειμώνα

Ολοκληρώθηκε και η σημερινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στο Λουξεμβούργο για το φλέγον ζήτημα της ενέργειας, με την τσεχική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πληροφορεί ότι δεν βρέθηκε κοινά αποδεκτή λύση και να ανανεώνει το ραντεβού των Υπουργών Ενέργεια των 27 χωρών μελών για τις 24 Νοεμβρίου, ένα μήνα δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα.

Δεν εκπλήσσει ιδιαίτερα, πλέον, ότι μια Σύνοδος Κορυφής απέβη ουσιαστικά άκαρπη, αλλά, κυρίως, ότι το επόμενο ραντεβού για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος ορίσθηκε για τον… χειμώνα.

Μετά το πέρας των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ο Τσέχος Υπουργός Γιόζεφ Σικέλα ενημέρωσε, ανάμεσα στα άλλα, ότι «οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να εστιάσουμε στις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου – είναι κάτι το οποίο συζητούμε εδώ και αρκετούς μήνες και πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από αξιόπιστους προμηθευτές» και ότι «ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί ότι με το πλαφόν αυτό (σ.σ.: στην τιμή του φυσικού αερίου) θα συνεχίσουμε να μπορούμε να λαμβάνουμε από τις αγορές το αέριο που έχουμε ανάγκη».

Βέβαια, το ζήτημα ήταν και εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα περίπλοκο. Τα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. έχουν να αντιμετωπίσουν εθνικές ιδιομορφίες στην οικονομική και ενεργειακή πολιτική τους. Η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης θα ήταν εξαιρετικά φιλόδοξο να επιτευχθεί από την πρώτη ή την δεύτερη Σύνοδο.

Επιπλέον, η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών μελών έχει ταχθεί υπέρ του θεσμικού καθορισμού μιας ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο, αλλά αυτή η στάση δεν βρίσκει ακόμη σύμφωνη σημαντικές χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας, όπως είναι η Ολλανδία και η Γερμανία, η οποία στρέφεται προς εθνικές επιλογές και προς τη σύναψη συμφωνιών με την Κίνα. Από την άποψη αυτή, η αυριανή συνάντηση του Γάλλου Προέδρου με τον Γερμανό Καγκελάριο είναι πιθανόν να κυοφορεί ευχάριστες εξελίξεις και στον τομέα αυτό.

Το ερώτημα, το οποίο έρχεται στα χείλη των Ευρωπαίων πολιτών, είναι με ποιον τρόπο θα πορευθούν οι εθνικές κυβερνήσεις. Η προσωρινή (;) λύση φαίνεται να έρχεται από τη δυτική όχθη του Ατλαντικού

 Η «αμερικανική βοήθεια»

Από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές χώρες στράφηκαν στο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ο κύριος προμηθευτής τους. Η Ρωσία είναι η δεύτερη, έχοντας αυξήσει τα φορτία της μετά την πτώση των παραδόσεων μέσω αγωγού φυσικού αερίου. Αυτές οι εισαγωγές είναι νόμιμες ελλείψει επίσημου εμπάργκο.

 Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ε. Ε. στράφηκε στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Το LNG αντιπροσωπεύει πλέον το 32% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της Ε.Ε.

Ενδεικτικά, κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2022, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού LNG αυξήθηκαν κατά 21%, σε 15,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.