Κόσμος

«Υπάρχει προοπτική ειρήνης στην Ουκρανία»;

Αργά το βράδυ της Κυριακής, στο ακανθώδες ζήτημα των σχέσεων ανάμεσα στα δύο εμπόλεμα μέρη επανήλθε, με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας να ομιλεί, στο τέλος αυτής της δύσκολης εβδομάδας, για «προοπτική ειρήνης»

Έντονη είναι η πολιτική κινητικότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, με κύριες πρωταγωνίστριες χώρες τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Ουκρανία, προκειμένου βέβαια για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο ουκρανικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοïγκού, συνομίλησε τηλεφωνικά την Κυριακή με τον Γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιέν Λεκορνί, καθώς και με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ και τον Βρετανό Μπεν Γουάλας, για να συζητήσουν σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Σεμπαστιέν Λεκορνί, ο Ρώσος υπουργός κατήγγειλε την κατάσταση στην Ουκρανία η οποία έχει την τάση να προς μία «ευρεία, μη ελεγχόμενη κλιμάκωση», σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ρωσικού στρατού.

Ο Ρώσος Υπουργός ανέφερε, επίσης «τις ανησυχίες του σχετικά με πιθανές προκλήσεις από την Ουκρανία με τη χρήση βρώμικης βόμβας».

Το Γαλλικό Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε, από την πλευρά του, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε, ότι ο ρωσικός φόβος για «βρώμικη βομβιστική επίθεση από τους Ουκρανούς στο έδαφός τους, για να κατηγορήσουν τη Ρωσία» είχε εγερθεί.

Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, από την πλευρά του, «αντέκρουσε» τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι οι δυτικές χώρες διευκολύνουν την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

«Τέτοιοι ισχυρισμοί δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για περαιτέρω κλιμάκωση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ουκρανική αντεπίθεση και παρέμβαση Μακρόν

Υπενθυμίζεται ότι, την Παρασκευή, ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας είχε ήδη συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, στη δεύτερη συνομιλία τους από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η κατάσταση στην Ουκρανία ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, σύμφωνα με όσα ανέφεραν τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσιγκτον.

Αυτές οι συζητήσεις έρχονται καθώς η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή προσπάθεια ανασύνταξης και αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων και καταγγέλλει μια «σημαντική αύξηση» των ουκρανικών πυρών σε αρκετές ρωσικές συνοριακές περιοχές.

Αργά το βράδυ, στο ακανθώδες ζήτημα των σχέσεων ανάμεσα στα δύο εμπόλεμα μέρη επανήλθε, με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας να ομιλεί, στο τέλος αυτής της δύσκολης εβδομάδας, για «προοπτική ειρήνης».

Ιδιαίτερα, ο Εμμανουέλ Μακρόν επεσήμανε ότι «η ειρήνη είναι δυνατή» στην Ουκρανία, όταν οι Ουκρανοί «το αποφασίσουν».

«Μια ειρήνη είναι δυνατή, η μόνη που θα αποφασίσουν, όταν αποφασίσουν, και η οποία θα σέβεται την αξιοπρέπειά τους ως κυρίαρχων ανθρώπων», είπε, προσθέτοντας ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί αυτόν τον πόλεμο, τίποτα δεν εξηγεί».

«Υπάρχει προοπτική ειρήνης, κάποια στιγμή θα υπάρξει», επέμεινε, συμπληρώνοντας πως «δεν είμαι σίγουρος ότι είναι ο πόλεμος όλου του ρωσικού λαού».

Υπενθυμίζουμε, στο σημείο αυτό, ότι η Γαλλία έχει αναπτύξει μια πολιτική – διπλωματική κινητικότητα για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα και ότι, κατά μια πάγια και άγραφη τακτική, η Γαλλία παρεμβαίνει πολιτικά και διπλωματικά περισσότερο από τον έτερο πυλώνα του γαλλογερμανικού άξονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά.