“Το δύσκολο δεν θα είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά να διαχειριστούμε το χάος που θα αφήσουν οι “άριστοι”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
Ο κ. Τσίπρας συνέκρινε την κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις κυβερνήσεις Μάκρι στην Αργεντινή και Τρας στη Μεγάλη Βρετανία, κάνοντας ειδικές αναφορές στη ΔΕΗ αλλά και στα περίπου 20 δισ. ευρώ του σχεδίου “Ηρακλής”, τα οποία μπορεί να εγγραφουν στο δημόσιο χρέος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε και ειδικές αναφορές στο θέμα της πρότασης του κόμματος για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως δεν είναι casus belli, αλλά κυριαρχικό μας δικαίωμα που ανοίγει τις συνομιλίες για επέκταση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας με όλες τις όμορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, με προοπτική την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με σαφείς “κόκκινες” γραμμές, εξέλιξη που θα πιέσει και την Άγκυρα.
Ως προς την αυτοδιοίκηση, κάλεσε την κυβέρνηση να μην μεταφέρει τα “γκολπόστ” καταπώς τη συμφέρει, μεταθέτοντας το χρόνο των εκλογών. Τόνισε πως στόχος είναι συγκροτηθούν ψηφοδέλτια νίκης από την πρώτη Κυριακή και πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει προοδευτική διακυβέρνηση σε κεντρικό επίπεδο, πρέπει να το επιθυμεί και σε τοπικό. Υπενθύμισε, μάλιστα, πως οι κεντρικές αποφάσεις δεν εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο το 2019.
“Όλα τα σφυριά πρέπει να βαράνε σε ένα αμόνι”, επισήμανε και για το συνδικαλισμό, θέτοντας ως ορόσημο τη γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου
Βασικά σημεία ομιλίας Τσίπρα:“Πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση σε μια δύσκολη συγκυρία.
Το δύσκολο δεν θα είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά να διαχειριστούμε το χάος που θα μας αφήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο κ. Τσίπρας έκανε σύγκριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την κυβέρνηση Μάκρι στην Αργεντινή, η οποία κατέρρευσε.
“Κακώς αφήνουμε στην άκρη στις δημόσιες τοποθετήσεις μας το δημοσιονομικό μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ.
Με πελατειακά κριτήρια μοίρασαν τα 50 δισ. ευρώ για την πανδημία και την κρίση”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στα υψηλά επιτόκια δανεισμού για τη χώρα μας, αλλά και στο ότι η χώρα δεν έχει μπει ακόμα σε επενδυτική βαθμίδα.
“Όταν έπεσαν τα ομόλογα τα ανέβαζε το Mitsotakis effect. Τώρα δεν τα ανεβάζει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε σε επενδυτική βαθμίδα με κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι πλήρως αποτυχημένη. Δείτε τι γίνεται στη Μεγάλη Βρετανία όπου η Λιζ Τρας θέλησε να εφαρμόσει ένα ακραία νεοφιλελεύθερο σχέδιο. Το πρόγραμμα Μητσοτάκη είναι πρόγραμμα Μάκρι και Τρας”.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε και τα όσα συμβαίνουν στη ΔΕΗ.
Υποστήριξε, μάλιστα, πως σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση Μητσοτάκη η ιδιωτικοποίηση που θέλησε να προχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς με τη μικρή ΔΕΗ θα έφερνε και κάποια χρήματα στο κράτος.
“Αν δεν υπήρχε ο ΑΔΜΗΕ θα είχε χρεοκοπήσει η ΔΕΗ”.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις τράπεζες και στις εγγυήσεις των 19 δισ. ευρώ του σχεδίου “Ηρακλής” προς όφελος των servicers και των funds.
“Γιατί δεν ρωτήθηκαν οι ιδιοκτήτες”;
“Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτά που επιτύχαμε ως κυβέρνηση σε πολύ δύσκολες συνθήκες και για τα δάνεια. Εφαρμόζουν το πλαίσιο του 2003 που είναι εκτός νομιμότητας κι όχι του 2015 που νομοθετήσαμε”.
“Όταν μας ρωτάνε για τις δημοσκοπήσεις, να τους απαντάμε για τα πραγματικά προβλήματα”.
Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην θέσει προς ψήφιση τροπολογία που θα εξυπηρετεί τους servicers.
“Αν ο “άριστος” Μητσοτάκης φεσώσει με 20 δισ. ευρώ με τις εγγυήσεις το δημόσιο χρέος, θα πρέπει να λογοδοτήσει”.
Ως προς τα ελληνοτουρκικά και την πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., που προκάλεσε αντιδράσεις στην Κεντρική Επιτροπή, υπενθύμισε πως το 2021 είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τη σύνδεση της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ για τελωνειακή ένωση.
“Επί δεξιάς διαχρονικά τα ελληνοτουρκικά επιδεινώνονται. Πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο, να έχει η Ελλάδα την πρωτοβουλία των κινήσεων. Πλανώνται οικτρά όσοι χρησιμοποιούν τα ελληνοτουρκικά για την εσωπολιτική σκακιέρα. Δεν είναι casus belli, είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα που ανοίγει τις συνομιλίες για επέκταση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας με όλες τις όμορες χώρες, και την Τουρκία, με προοπτική την προσφυγή στη Χάγη, με σαφείς κόκκινες γραμμές. Θα πιέσει και την Τουρκία, με τη συνδρομή και των εταίρων μας”.
Απευθύνθηκε, στη συνέχεια, προσωπικώς στον Θοδωρή Δρίτσα και του είπε πως δεν θεωρεί φραξιονισμό τη διαφορετική άποψη.
“Σημαντικό είναι το θέμα της αξιοπιστίας. Δεν μπορούμε να πούμε όχι στη Σουηδία και στη Φινλανδία για το ΝΑΤΟ όταν το επιθυμεί ακόμα και η Αριστερά σε αυτές τις δύο χώρες. Να μην διαιρεθούμε περί όνου σκιάς”.
Για την αυτοδιοίκηση και το ενδεχόμενο αλλαγής του χρόνου των εκλογών, κάλεσε την κυβέρνηση να μην μεταφέρει τα γκολπόστ καταπώς τη συμφέρει.
“Με το 43% βγαίνει δήμαρχος την πρώτη Κυριακή. Με τα σχήματα που θέλουμε να οικοδομήσουμε θέλουμε να κερδίσουν από την πρώτη Κυριακή. Δεν θέλω να κάνουμε ούτε βήμα πίσω στις αρχές μας, αλλά στα πρόσωπα πρέπει να είμαστε πιο διαλλακτικοί. Η εμπειρία λέει πως οι κεντρικές αποφάσεις δεν εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο. Θέλουμε ψηφοδέλτια νίκης. Αν θέλουμε προοδευτική διακυβέρνηση, πρέπει να το επιθυμούμε και στους δήμους”.
“Όλα τα σφυριά πρέπει να βαράνε σε ένα αμόνι”, επισήμανε και για το συνδικαλισμό, θέτοντας ως ορόσημο τη γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου.
Στο τέλος, επανάλαβε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης γιατί θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε διπλή εκλογική αναμέτρηση ακόμα και μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού για να μην ψηφίσουν οι νέοι.
“Οι εκλογές πρέπει να γίνουν σε περίοδο που να μην δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, είναι παράγοντας πολιτικής σταθερότητας”.