Ο Σούνακ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, έχοντας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών. Ο Ρίσι Σούνακ, ο «Rish» όπως τον αποκαλούν οι φίλοι, είναι το μεγάλο φαβορί για τη διαδοχή της απερχόμενης Λιζ Τρας, αν και η φήμη του «φαβορί» στην πολιτική δεν επιβεβαιώνεται πάντοτε στην πράξη.
Ο Σούνακ παίρνει ρίσκο, με το να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Ρίσκο διπλό, τόσο στο εσωτερικό του κόμματος, όσο και απέναντι στον «αιώνιο αντίπαλο» τους Εργατικούς.
Στο εσωκομματικό πεδίο το ρίσκο που αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, με τις λαμπρές περγαμηνές από την καριέρα του ως ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, μπορεί να εκδηλωθεί με ποικίλους τρόπους και με διάφορες ευκαιρίες.
Σε περίπτωση εκλογής της Πένι Μόρντον ή επανεκλογής του Μπόρις Τζόνσον, αν αυτός θέσει υποψηφιότητα τελικά, ο Σούνακ θα μετρά ένα ηχηρό δεύτερο εσωκομματικό ράπισμα μέσα σε δύο μήνες. Θα κινδυνεύει από τώρα να «κάψει» πρόωρα το χαρτί του. Τα γραφεία στοιχηματισμού τον φέρνουν πρώτο στις προτιμήσεις των Συντηρητικών. Το ίδιο ίσχυε, όμως, και τον προηγούμενη φορά, απέναντι στην Λιζ Τρας. Και τότε, ο Σούνακ εμφανιζόταν ως το «μεγάλο φαβορί» για την προεδρία, αλλά, τελικά, το οργανωμένο σώμα των μελών των Τόρηδων υπερψήφισε το αουτσάιντερ Τρας.
Επιπλέον, απέναντί του έχει τον Bojo. Και οι σχέσεις του με τον Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν πάντοτε πολύ εγκάρδιες. Η διχόνοια μεταξύ των δύο ανδρών έφτασε στο αποκορύφωμά της το καλοκαίρι του 2021, όταν ο Μπόρις Τζόνσον επέκρινε τον Σούνακ για «έλλειψη πολιτικού αισθητηρίου», ενώ σήμερα τα διεθνή πρακτορεία ενημέρωσης δεν αποκλείουν πλήρως το ενδεχόμενο της σύμπηξης συνεργασίας μεταξύ του πρώην Πρωθυπουργού και της Πένι Μόρντον.
Ακόμη και εάν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά που τον εμφανίζουν ως το φαβορί, με τα γραφεία πολιτικών στοιχημάτων να του δίνουν 60% έναντι του 35% του Τζόνσον και του ισχνού 5% της Μόρντον, ο Σούνακ θα αναλάβει τα ηνία των Τόρηδων για να τους οδηγήσει στην επόμενη κρίσιμη αναμέτρηση των εθνικών βουλευτικών εκλογών. Εκεί, όμως, θα τον περιμένουν οι Εργατικοί, το κόμμα που, υπό τη σημερινή ηγεσία, προπορεύεται στις δημοσκοπήσεις με 20 ή και με 30 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά (!). Ο Σούνακ είναι, σίγουρα, ένας άνθρωπος εργατικός και προικισμένος με ικανότητες, αλλά δεν διαθέτει χαρισματικά γνωρίσματα leader.
Ωστόσο, διαθέτει ικανότητες και δεξιότητες που μπορούν να επουλώσουν πληγές στο πληγωμένο σώμα των Τόρηδων και τον τραυματισμένο πολιτικό εγωισμό των συντηρητικών ψηφοφόρων.
Είναι ένα εργατικό αυτόματο. Λειτουργεί σαν επαναφορτιζόμενη παραγωγική μηχανή. Αυτή η οξυμμένη εργατικότητα, στα όρια της εργασιομανίας κατά τις φήμες, θα του φανεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εφόδιο στην οργανωτική ανασυγκρότηση των Τόρηδων. Μπορεί να μην είναι δεινός ρήτορας, μπορεί να μη διαθέτει το θερμό πολιτικό ταπεραμέντο της Τρας, αλλά ξέρει να εργάζεται μεθοδικά και αποτελεσματικά. Κι αυτό που χρειάζονται άμεσα οι Συντηρητικοί είναι έναν Πρόεδρο, που θα δουλεύει πολύ και θα μιλάει λιγότερο.
Τα κυριότερο, όμως, είναι ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει χρονικά περιθώρια για πειραματισμούς στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας. Ο Σούνακ είναι βαθύς γνώστης των δημοσιονομικών ζητημάτων και εισηγείται έναν ρεαλιστικό οικονομικό φιλελευθερισμό, που είναι δυνατόν να οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και την οικονομική γαλήνη στη βρετανική κοινωνία.