Κόσμος

Μακρόν κατά ΗΠΑ: «Διπλά standard» στο εμπόριο εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Ο Μακρόν αναφέρθηκε ονομαστικά στις ΗΠΑ και τη Νορβηγία ως χώρες που αποκομίζουν υπερκέρδη από την πώληση φυσικού αερίου

Βολές κατά των πολιτικών των ΗΠΑ στο τομέα της ενέργειας και του εμπορίου εξαπέλυσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στάση που υποκρύπτει τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην Ευρώπη για το τίμημα που πληρώνει η Γηραιά ήπειρος για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η βορειοαμερικανική οικονομία κάνει επιλογές για να είναι ελκυστική -κάτι που σέβομαι- δημιουργούν όμως διπλά στάνταρ», είπε την Παρασκευή κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως εξήγησε, αυτό κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές στο εσωτερικό, δηλαδή τις ΗΠΑ, αλλά στέλνει σε πρωτοφανή επίπεδα τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες.

Επιπλέον, είπε ο Γάλλος πρόεδρος, «επιτρέπουν την κρατική επιχορήγηση να φτάσει στο 80% σε κάποιους τομείς, ενώ εδώ [ενν. στην Ευρώπη] απαγορεύεται». Και αυτό δημιουργεί διπλό στάνταρ, πρόσθεσε, λέγοντας ότι «όλα σχετίζονται με την ειλικρίνεια του διατλαντικού εμπορίου».

Η ΕΕ, τονίζει σχετικά το Bloomberg, έχει εξοργιστεί για το πακέτο μέτρων των ΗΠΑ το οποίο παρέχει επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παράγονται στη Βόρεια Αμερική και – σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχος- μια «άδικη στήριξη προς την πράσινη οικονομία».

Ο Μακρόν αναφέρθηκε ονομαστικά στις ΗΠΑ και τη Νορβηγία ως χώρες που αποκομίζουν υπερκέρδη από την πώληση φυσικού αερίου. Ο υπουργός Οικονομικών του, Μπρυνό ΛεΜερ, στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο, κατηγόρησε τους αμερικανικούς παραγωγούς ότι πωλούν το υγροποιημένο φυσικό αέριο σε τετραπλάσια τιμή από ό,τι το πωλούν σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Τα ζητήματα αυτά σκοπεύει να θέσει ο Μακρόν κατά την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι σχέσεις των δύο χωρών υπέστησαν πλήγμα τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν η Αυστραλία εγκατέλειψε συμφωνία για την αγορά γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων για να αγοράσει αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια. Γρήγορα οι σχέσεις των δύο πλευρών εξομαλύνθηκαν, έπειτα από επικοινωνία των δύο ηγετών.

Οι δύο χώρες βρέθηκαν πολύ κοντά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αν και κάποια ρήγματα έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, αναφέρει το Bloomberg.