Η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Opinion Leader” με τη Σοφία Χύτου όπου αναφέρθηκε στις προσλήψεις εκπαιδευτικών, τα νέα εργαλεία στην εκπαίδευση, την υπόθεση της 12χρονης αλλά και την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως απάντησε: “Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής μας σε ότι αφορά στην εκπαιδευτική πολιτική είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Όπως ξέρετε για 12 ολόκληρα χρόνια από το 2008 έως το 2020 δεν είχε γίνει κανένας διορισμός στην εκπαίδευση, ενώ δηλαδή κάθε χρόνο έφευγαν στη σύνταξη 4.000,5.000,6.000 εκπαιδευτικοί δεν υπήρχε από κάτω καμία ανατροφοδότηση και αυτό ήταν απόλυτη προτεραιότητα μας να λυθεί. Την τελευταία διετία έχουμε διορίσει πάνω από 25.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς, αυτή τη στιγμή που μιλάμε μέσα στα σχολεία μας έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών μόνιμων και αναπληρωτών όλων των τελευταίων ετών και έτσι έχουμε πετύχει την καλύτερη δυνατή στελέχωση.”
“Προεκλογικά το Νοέμβριο του 2018 είχαμε παρουσιάσει το πλήρες πρόγραμμα για την παιδεία και εκεί πρέπει να σας πω ότι έχει υλοποιηθεί το 100% των βασικών εξαγγελιών μας στην παιδεία..” υπογράμμισε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας.
Η κ. Κεραμέως σχολίασε: “Είναι μια υπόθεση που όσο τα περιστατικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας μας γεννούν όλους αγανάκτηση, οργή με πραγματικό αποτροπιασμό. Σε ότι αφορά γενικότερα στο ασφαλές σχολικό περιβάλλον εδώ και αρκετό διάστημα έχουμε λάβει μια σειρά από μέτρα. Τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα συμπεριλαμβάνω το γεγονός ότι έχουμε αυτή τη στιγμή στα σχολεία μας περισσότερους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, πάνω από 3.000 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί υπηρετούν στα σχολεία μας, επίσης έχουμε θεσμοθετήσει το σύμβουλο σχολικής ζωής, είναι ένας εκπαιδευτικός ο οποίος διατηρεί μια μεγαλύτερη οικειότητας με τα παιδιά, είναι το πρώτο σημείο αναφοράς για τα παιδιά τα οποία θέλουν να μοιραστούν κάτι που αφορά στα ίδια, είτε έναν συμμαθητή τους, έναν φίλο τους και έχει θεσμοθετηθεί από πέρυσι. Οριζόντιες επιμορφώσεις για τους εκπαιδευτικούς για θέματα σχολικού εκφοβισμού, για θέματα βίας, διαφορετικότητας…”
Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε: “Η κοινωνία επιθυμεί μαζικά τα πανεπιστήμια να είναι ασφαλείς χώροι μάθησης, έρευνας, διδασκαλίας, όπως ακριβώς τους αρμόζει. Η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και 3 χρόνια έχουμε αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για ένα ασφαλέστερο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Πρώτο και κυριότερο κατά τη γνώμη μου, η αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια, είναι η πρώτη ρύθμιση που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019 και προέβλεψε το αυτονόητο ότι δηλαδή στα πανεπιστήμια, όπως σε κάθε δημόσιο χώρο μπορούν να επεμβαίνουν οι αρχές προκειμένου και να αντιμετωπίζουν αξιόποινες πράξεις, εγκληματικές ενέργειες κ.α. Η δεύτερη πρωτοβουλία έχει να κάνει με τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων, για πάρα πολλά χρόνια τα πανεπιστήμια δεν είχαν σχέδιο ασφαλείας και δεν εννοώ μόνο για περιστατικά βίας και ανομίας εννοώ και για πλημμύρες, φωτιές και σεισμούς. Τρίτον οι ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων οι οποίες έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους…”