Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς αξιολογεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απειλές του Ταγίπ Ερντογάν όπως, «Θα έρθουμε μια νύχτα…», ο κ. Μπούχνερ δήλωσε: «Το σημειώνουμε. Πάντα καθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες. Η κυβέρνηση το καθιστά σαφές σε κάθε ευκαιρία. Το καθιστά σαφές πάντα και το υπουργείο Εξωτερικών», για να προσθέσει: «Πιστεύω όμως και ότι δεν πρέπει να συζητούμε πολύ για κάθε φράση που λέγεται».
Έρχεται στην Ελλάδα ο Σολτς
Την ίδια ώρα, νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα μεταβεί στην Αθήνα την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, απευθείας από το Παρίσι, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και για τις 12:00 έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.
Όπως σημείωσε ο κ. Μπούχνερ, στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης βρίσκονται διμερή και τρέχοντα οικονομικά και ευρωπαϊκά θέματα. Ο κ. Σολτς θα αναχωρήσει για Βερολίνο το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
ΕΛΚ – Η Τουρκία να εφαρμόσει τις κυρώσεις κατά Ρωσίας
Ονομαστική αναφορά στην Τουρκία και στη Σερβία ως τις δύο χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες θα πρέπει «να ευθυγραμμιστούν πλήρως με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας», και ιδιαίτερα στην Τουρκία ως μέλος της Τελωνειακής Ένωσης, περιέχει η κοινή δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).
Στην δήλωση που εκδόθηκε μετά την καθιερωμένη συνάντηση των αρχηγών κρατών που ανήκουν στο ΕΛΚ πριν τη συνάντηση κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνεται πως «το ΕΛΚ θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας όσο χρειαστεί και θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή πολιτική, στρατιωτική και οικονομική στήριξη στη χώρα».
«Ωστόσο, πρέπει να δοθεί έμφαση στη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας» προστίθεται.
«Επιπλέον, χώρες εκτός της ΕΕ όπως η Σερβία και η Τουρκία πρέπει να ευθυγραμμιστούν πλήρως με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, και τα μέλη της Τελωνειακής Ένωσης, ιδίως η Άγκυρα, πρέπει να συμμορφωθούν με την πολιτική προσέγγιση της Δύσης και να σταματήσουν να υποστηρίζουν την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία» προστίθεται.