Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να ανατινάξουν το υδροηλεκτρικό φράγμα Κακχόβκα στον ποταμό Ντνίπρο, ένα βήμα που θα εξαπολύσει μια καταστροφική πλημμύρα σε μια μεγάλη περιοχή της νότιας Ουκρανίας.
Η σημασία του φράγματος
- Το φράγμα, ύψους 30 μέτρων και μήκους 3,2 χλμ., κατασκευάστηκε το 1956 στον ποταμό Ντνίπρο ως μέρος του υδροηλεκτρικού σταθμού Κακχόβκα .
- Διαθέτει δεξαμενή 18 km3 η οποία τροφοδοτεί επίσης με νερό τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, και τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, ο οποίος επίσης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.
- Ο όγκος του νερού στη δεξαμενή είναι περίπου ίσος με τη Μεγάλη Αλυκή στην πολιτεία της Γιούτα των ΗΠΑ.
- Η ανατίναξη του φράγματος της Σοβιετικής εποχής, το οποίο ελέγχεται από τη Ρωσία, θα απελευθερώσει ένα κύμα καταστροφικών πλημμυρών σε μεγάλο μέρος της περιοχής Χερσώνας, το οποίο η Ρωσία τον περασμένο μήνα κήρυξε ως προσαρτημένο ενόψει μιας ουκρανικής προέλασης.
- Η καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού Κακχόβκα θα προσθέσει επίσης στα ενεργειακά δεινά της Ουκρανίας μετά από βδομάδες ρωσικών πυραύλων με στόχο εγκαταστάσεις παραγωγής και δικτύου, οι οποίες σύμφωνα με το Κίεβο έχουν καταστρέψει το ένα τρίτο του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη χώρα.
Αλληλοκατηγορίες Ρωσίας – Ουκρανίας
* Ο Σεργκέι Σουροβίκιν, διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ότι είχε πληροφορίες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ετοίμαζαν ένα μαζικό χτύπημα στο φράγμα και είχαν ήδη χρησιμοποιήσει πυραύλους HIMARS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για ένα μεγάλο χτύπημα, όπως είπε, θα μπορούσε να είναι καταστροφή.
«Έχουμε πληροφορίες για την πιθανότητα το καθεστώς του Κιέβου να χρησιμοποιεί απαγορευμένες μεθόδους πολέμου στην περιοχή της πόλης Χερσώνα, για την προετοιμασία από το Κίεβο για μια μαζική πυραυλική επίθεση στο υδροηλεκτρικό φράγμα Κακχόβκα», είπε χαρακτηριστικά.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο ισχυρισμός ήταν σημάδι ότι η Μόσχα σχεδίαζε να επιτεθεί στο φράγμα και να κατηγορήσει το Κίεβο.
* Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία είχε ναρκοθετήσει το φράγμα και ετοιμαζόταν να το ανατινάξει, ένα βήμα που συνέκρινε με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.
«Ενημέρωσα τους Ευρωπαίους σήμερα, κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την επόμενη τρομοκρατική επίθεση, την οποία προετοιμάζει η Ρωσία στον υδροηλεκτρικό σταθμό Κακχόβκα », είπε. «Η καταστροφή του φράγματος θα σήμαινε μεγάλης κλίμακας καταστροφή».
Η ανατίναξη του φράγματος, είπε, θα κατέστρεφε επίσης την παροχή νερού στην Κριμαία και έτσι θα έδειχνε ότι η Ρωσία είχε αποδεχτεί ότι δεν μπορούσε να κρατήσει τη χερσόνησο.
Ο Κιρίλ Στρεμούσφ, αναπληρωτής επικεφαλής της προσαρτημένης περιοχής Χερσώνα, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στη Ρωσία, είπε ότι οι ισχυρισμοί του Κιέβου ότι η Ρωσία παγίδευσε το φράγμα ήταν ψευδείς.