Κόσμος

ΕΕ: «Οδικός χάρτης» με φόντο τη γαλλογερμανική διαφωνία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τη νύχτα από Πέμπτη προς Παρασκευή σε έναν «οδικό χάρτη»

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τη νύχτα από Πέμπτη προς Παρασκευή σε έναν «οδικό χάρτη» με στόχο την εφαρμογή, τις επόμενες εβδομάδες, των μέτρων που αποσκοπούν «να συγκρατήσουν τις τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Πρόκειται για μία κατ’ αρχήν συμφωνία. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που χαρακτηρίζεται από προστριβές μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Αν και τα συμφέροντα των κρατών μελών διαφέρουν ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του ενεργειακού σοκ που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που το συνοδεύουν, οι ηγέτες των 27 συμφώνησαν να «εργαστούν για μέτρα για τον περιορισμό τιμές ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Αυτή η συμφωνία δεν είναι παρά ένας «οδικός χάρτης» με αβέβαιη όμως έκβαση.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά ότι «έχουμε έναν καλό, σταθερό οδικό χάρτη που θα μας επιτρέψει να εργαστούμε για τις τιμές της ενέργειας».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που δόθηκαν στο τέλος της συνεδρίασης, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ζητούν από την Επιτροπή να τους υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων για τον περιορισμό της αστάθειας των τιμών του φυσικού αερίου. Οι 27 συμφώνησαν να προωθήσουν κοινές αγορές φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ, με την ιδέα ότι θα παραμείνουν προαιρετικές, αλλά να καλύπτουν τουλάχιστον ένα επίπεδο 15% των ενεργειακών στόχων για την πλήρωση των αποθεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το χειμώνα του 2023.

Ωστόσο, καθώς τα κράτη μέλη συναντώνται για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν για το πώς θα ανταποκριθούν στην ενεργειακή κρίση που συγκλονίζει τη Γηραιά Ήπειρο, οι θέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και την Γερμανία φαίνονται ασυμβίβαστες.

Ειδικότερα, ως προς το ζήτημα του ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό είναι μια λύση που προωθεί ενεργά η Γαλλία, αλλά η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά.

Έως τώρα, που γράφονται οι γραμμές αυτές, το χάσμα μοιάζει αγεφύρωτο, με ορισμένους να κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις του Βερολίνου, εις βάρος των συμφερόντων των 27.

Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός ελέγχεται ως προς την ακρίβειά του, δεδομένου ότι η Κομισιόν καταθέτει και εισηγείται νέες προτάσεις επί τη βάσει μιας κοινής απάντησης, στοιχείο που δυσανασχετεί κύκλους του Βερολίνου και με δεδομένο ότι η Κομισιόν δεν είναι αποφασιστικό όργανο, αλλά εισηγείται προτάσεις, τις οποίες υιοθετεί, απορρίπτει ή τροποποιεί το Συμβούλιο.